Sfântul Stelian Paflagonul sărbătorit la Biserica „Lucaci” din București

Sute de credincioși din Capitală și provincie au participat astăzi, 26 noiembrie, la Biserica Lucaci, la Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii Sfântului Stelian Paflagonul sărbătorit în Biserica Ortodoxă astăzi. Cuviosul Stelian Paflagonul este, alături de Sfântul Nicolae, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre darurile Sfântului Stelian.

„Pentru viața sa deosebită, pentru osteneala sa, Dumnezeu l-a ales pe Sfântul Stelian dintre cei din neamul său și a făcut din el un chivot al Sfântului Duh. S-a născut într-o familie bogată, în perioada în care Biserica trăia tragedia distrugerii icoanelor. A fost educat creștinește de către părinții săi, părinți care au trăit drama pierderii tuturor copiilor cu care au fost hărăziți de Dumnezeu. De aceea, atunci când a rămas orfan, Stelian a plecat în Asia Mică, în Munții Capadociei. Aici, pentru viața sa desăvârșită a primit un dar deosebit: darul facerii de minuni. Obiectul acestui dar au fost în special pruncii, copiii și tinerii”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Deși a fost zi de lucru, la biserica parohiei „Lucaci” au venit să se închine la cinstitele moaște foarte mulți credincioși, care și-au adus și copiii, Sfântul Stelian fiind ocrotitorul acestora.

„Sfântul Stelian este, cum a spus Preasfințitul Părinte Episcop-vicar, un sfânt ocrotitor al copiilor, al familiei și este foarte important să ne amintim mereu de sfinții noștri rugători și în cazul acesta în mod special de Sfântul Stelian”, a spus Pr. Cons. Florin Șerbănescu, Parohul Bisericii „Sf. Stelian” – Lucaci din București, după cum ne informează TRINITAS TV.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat și un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș. Cu ocazia hramului a fost vernisată și o expoziție de icoane și picturi cu tematică religioasă realizate de elevi ai Liceului „Dimitrie Cantemir” din Capitală.

Moaștele Sfântului au fost aduse la Biserica Lucaci din Capitală de Mitropolitul Ștefan al Țării Românești în anul 1736.

Comentarii Facebook


Știri recente