Sfântul Stelian cinstit în mai multe parohii

Mai multe biserici și-au cinstit luni, 26 noiembrie 2012, ocrotitorul. Printre acestea se numără și biserica cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Stelian” din Galați. Luni a fost sărbătoare și la bisericuța copiilor din Buzău, iar mame și copii internați la Spitalul „Marie Curie” din București au primit daruri, informează Ziarul Lumina.

La biserica din Galați, la Sfânta Liturghie oficiată de către un sobor de preoți, în prezența a numeroși credincioși din parohie și din oraș, a participat și IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a arătat că „Sfântul Stelian îl poartă pe copilul în care este prezent mereu Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, aici este și un centru social foarte important pentru persoanele de vârsta a III-a care, după cum se știe, sunt foarte deschise spre copii. Prin urmare, programul național „Hristos împărtășit copiilor” se unește cu programul iubirii lui Dumnezeu pentru vârstnici. Acest dialog permanent e o sursă de înțelepciune, iar noi suntem datori să învățăm de la buna înțelegere dintre copii și vârstnici”.

Tineri studenți teologi au prezentat celor 30 de persoane asistate în cadrul Centrului multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a III-a” un program de cântece și poezii religioase, iar la final le-au oferit iconițe și alte daruri de suflet.

Hram la bisericuța copiilor din Buzău

În ziua Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul s-a sărbătorit și hramul paraclisului Bisericii „Sfântul Mucenic Sava” din municipiul Buzău, cunoscută și sub numele de „Bisericuța copiilor”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori. La Sfânta Liturghie a cântat Corul de tineri și copii „Buna Vestire” al parohiei. „Acest paraclis închinat Sfântului Stelian adună în duminici și sărbători, precum și în zilele de rând, numeroși copii din orașul Buzău, care sunt catehizați aici, sunt povățuiți, sunt învățați să creadă în Dumnezeu, să asculte de părinți și de dascălii de la școală. Iată așadar o biserică pusă în slujba copiilor, pentru sănătatea lor, pentru viitorul lor, care este viitorul țării noastre și al Bisericii strămoșești”, a spus Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie.

Piatra de temelie a Bisericii Sfântului Mucenic Sava de la Buzău a fost pusă la începutul anilor 1990, iar paraclisul amenajat în vecinătatea șantierului bisericii a primit cu timpul numele de „Bisericuța copiilor” pentru că a devenit un punct de atracție pentru tinerii și copiii din orașul Buzău care doreau să participe la slujbe și să-l cunoască pe Dumnezeu. Pe măsură ce construcția bisericii mari a avansat, a fost amenajat un al doilea paraclis la subsol, închinat Sfântului Stelian, care a moștenit tradiția frumoasă a celui dintâi.

Daruri pentru copiii din Spitalul „Marie S. Curie” din București

Cu prilejul hramului capelei „Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul” a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S. Curie” din București, mamele și copiii internați au primit daruri. „Știind de prăznuirea Sfântului Stelian, am luat legătura cu părintele și am hotărât să-i dăm o mână de ajutor prin strângerea de bănuți de la oameni milostivi pentru a le lua copiilor ceva simbolic. Pe lângă acest dar am dorit să le facem o mică bucurie și să le alinăm pe cât putem suferința, dar și să le spunem copilașilor despre Sfântul Stelian, că este ocrotitorul lor datorită rugăciunilor părinților”, a spus coordonatoarea acțiunii, Alina Câina-ru. Au fost împărțite 500 de pachete ce au conținut cărți de rugăciuni, Acatistul Sfântului Stelian, reviste și jucării pentru copii, fructe și dulciuri. La această acțiune a contribuit substanțial și Fundația creștină „Sfântul Antim Ivireanul”, fondată de către dr. Ada Mihaela Calciu. „Având prieteni medici în spital, am aflat de inițiativă și am dorit să contribui și eu pentru acești copilași. În această acțiune am implicat și copiii din cadrul fundației, copii care au rezultate bune la învățătură, dar cu posibilități financiare reduse. Această fundație am hotărât să o înființez acum 20 de ani, când am înviat din morți, adică am ieșit din moarte clinică”, a precizat dr. Ada Mihaela Calciu, fondatoarea Fundației creștine „Sfântul Antim Ivireanul”.

Cu prilejul celui de-al doilea hram, „Sfântul Ierarh Nicolae”, se vor oferi daruri și se va interpreta o piesă de teatru, a precizat pr. capelan Mihai Liviu Dinu.

Comentarii Facebook


Știri recente