Sfântul Spiridon cinstit de credincioșii craioveni

Biserica Sfântului Spiridon din Craiova și-a sărbătorit miercuri, 12 decembrie, Ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Diac. Ioniță Apostolache.

Singurul locaș de închinare din Cetatea Băniei închinat Sfântului Ierarh Spiridon a devenit neîncăpător cu prilejul serbării hramului. Peste o sută de credincioși din mai multe cartiere craiovene au venit la rugăciune în ziua de prăznuire a sfântului și au luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. În cadrul slujbei, diaconul Vodoiu Minel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Vladimir, din Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj, iar teologul Gheorghe Popescu a primit hirotonia întru diacon pe seama Parohiei Magherești, din aceeași protoierie.

„La fiecare Sfântă Liturghie, îngerii slujesc împreună cu noi lui Dumnezeu”

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioșilor despre viața și minunile Sfântului Spiridon. În acest context, IPS Irineu a menționat importanța pecetluirii integrării sfântului în viața noastră prin Taina Sfântului Botez, primindu-l astfel ca model și ocrotitor împotriva gândurilor rele. „Sfinții lui Dumnezeu ne apără de toate primejdiile, de necazuri și nevoi, mai ales că fiecare dintre noi suntem pecetluiți cu numele lor. De aceea, este foarte important, ca la Botez, copiii noștri să primească nume de sfinți. Acastă pecetluire face ca întreaga noastră viață să se contureze după modelul vieții sfântului pe care îl avem ca ocrotitor. Citind viața sfântului al cărui nume îl porți deodată simți cum ți se revarsă în inimă o căldură, o dragoste pentru el și o dorință de a urma exemplul vieții sale. Deci, sfinții sunt pentru noi modele de urmat în lupta pe care o ducem împotriva puterilor cele nevăzute ale întunericului”, a conchis IPS Părinte. În continuare, Înalt Preasfinția Sa a explicat una din minunile Sfântului Spiridon, precizată în troparul acestuia: „Și când ai cântat tu sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine, slujind preasfințite”. „În timpul persecuțiilor păgâne, Sfântul Spiridon a intrat în biserică și a slujit Sfânta Liturghie. La un moment dat, diaconul i-a spus sfântului că la slujbă nu venise nici un credincios și biserica era goală. El i-a spus să nu se îngrijoreze și deîndată ce au început să slujească, glasurile îngerilor din ceruri au început să cânte împreună cu ei. De aceea spune imnograful «îngeri ai avut împreună cu tine, slujind preasfințite». Deci, îngerii slujesc împreună cu sfinții, această minune arătându-ne și nouă celor de astăzi că, la fiecare Sfântă Liturghie, îngerii slujesc împreună cu noi lui Dumnezeu”, a precizat Mitropolitul Olteniei.

Biserica „Sfântul Spiridon” este situată nu departe de centrul orașului Craiova, în vecinătatea Universității, pe Calea București. A fost ctitorită de boierii Vlădoieni, în anul 1758, în timpul domnitorului Constantin Nicolae Mavrocordat și al episcopului de Râmnic Grigorie Socoteanu. Sfântul lăcaș a rămas în tradiție și sub numele de „Biserica Albă”. La Sfântul Altarul slujesc astăzi preoții Alexandru Isvoranu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova și Gheorghe Pîrva, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Comentarii Facebook


Știri recente