Sfântul Sofronie al Ierusalimului cinstit în Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit astăzi, 11 martie, pe Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Sofronie a trăit între anii 550-638, s-a născut în Damasc, unde a și studiat, apoi a călătorit în Egipt și la Roma. A fost un mare apărător al Ortodoxiei în vremea ereziilor monofizite și monotelite, care arătau că în Iisus Hristos există o singură fire și o singură voință.

„A dus o viață virtuoasă încă din copilărie, a trăit ca un călugăr, fără să fi fost călugărit, în preajma unui mare părinte ascet pe nume Ioan Moscu, la mănăstirea Sfântul Teodosie, începătorul vieții de obște din preajma Ierusalimului. A căutat să cerceteze și alte locuri sfinte unde a cunoscut oameni cum este Patriarhul Ioan cel Milostiv al Alexandriei. În cele din urmă și-a dat seama că vocația lui este aceea de a rămâne în mănăstire, de aceea a primit călugăria târziu, după vreo 20 de ani de viețuire ca mirean în mănăstiri alături de părinți duhovnicești. A îndeplinit un rol foarte important în combaterea ereziei monotelite, și a alcătuit anumite scrieri ce s-au citit și s-au aprobat la Sinodul al VI-lea ecumenic”, după cum a spus Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar Patriarhal.

Sfântul Sofronie este cel care a scris și viețile unor sfinți binecunoscuți, astăzi, în întreaga Ortodoxie, precum cea a Sfântului Ioan cel Milostiv, a Sfinților Chir și Ioan, dar și viața Sfintei Cuvioase Maici Maria Egipteanca, a mai spus Preasfințitul episcop-vicar, Ciprian Câmpineanul.

Fostul patriarh al Ierusalimului (Sfântul Sofronie) este și ocrotitorul Episcopului Oradiei, Preasfințitul Sofronie. Părintele episcop a intrat în monahism în anul 1995, la Mânăstirea Hodoș-Bodrog din jud. Arad.

Naș de călugărie îi este Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Serafim, cel care i-a dat numele de călugărie Sofronie. În 2007, Preasfinția Sa fost ales, de Sfântul Sinod, în demnitatea de episcop al Oradiei, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente