Sfântul Sinod în ședință la Reședința Patriarhală

Sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în ședință pentru alegerea ierarhului titular în scaunul vacant al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Conform prevederilor statutare în vigoare, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, alegerea de mitropolit se face, prin vot secret, de către Sfântul Sinod (conform Art. 126, alin. 1 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române).

Lucrările Sfântului Sinod pentru alegerea mitropolitului sunt prezidate de către Patriarhul României (conform Art. 129, alin. 7).

Lista întocmită pentru Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și aprobată de ședința consultativă cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și cu membri în Adunarea Națională Bisericească din eparhiile Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a fost înaintată Sfântului Sinod cuprinzând numele Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia și Preasfințitului Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Privind alegerea mitropolitului, Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române prevede în articolul 129, alin. 6, următoarele: Sfântul Sinod, primind lista candidaților eligibili, examinează motivarea fiecărei propuneri de candidați, în vederea confirmării. În cazul în care, în urma discuțiilor, se consideră necesar, prin vot deschis, cu jumătate plus unu din voturile valide, Sfântul Sinod dispune completarea listei cu încă un candidat eligibil.

Numele candidaților rezultați în urma acestor proceduri statutare sunt înscrise pe buletinul de vot, în conformitate cu Art. 129, alin. 8 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române. Este ales mitropolit, candidatul care a obținut jumătate plus unu din totalul voturilor valide (conform Art. 129, alin.10).

Comentarii Facebook


Știri recente