Sfântul Sinod în ședință de lucru

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit, ieri, 5 iulie 2012, în ședință de lucru în Sala Sinodală din Reședința patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Înainte de ședință, Preasfințitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum în Catedrala patriarhală, în prezența ierarhilor sinodali.

În deschiderea lucrărilor din Sala Sinodală, Înalt Preasfințitul Mitropolit onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a susținut meditația duhovnicească cu tema ‘Responsabilitatea episcopală privind păstrarea și promovarea patrimoniului cultural bisericesc’.

‘În cursul dimineții, lucrările Sfântului Sinod s-au desfășurat în cadrul celor patru comisii sinodale, care au analizat teme care vizează lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică, educațională, viața monahală, relațiile cu alte culte, precum și relațiile interortodoxe și intercreștine ale Patriarhiei Române. După-amiază, lucrările Sfântului Sinod s-au reluat în plen’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii vicari în funcțiune. Sfântul Sinod se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru în perioadele de primăvară și toamnă, iar în ședințe extraordinare, ori de câte ori este nevoie. Ședința de ieri este cea prevăzută să aibă loc în fiecare an la începutul lunii iulie. Pentru studierea și formularea propunerilor asupra problemelor ce urmează a se supune deliberării, Sfântul Sinod alege, dintre membrii săi, patru comisii sinodale, fiecare comisie fiind prezidată de un mitropolit.

Comentarii Facebook


Știri recente