Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședință solemnă

Sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, astăzi, 28 octombrie 2012, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a avut loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tema întâlnirii a fost 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română

Ședința a fost deschisă de Patriarhul României. Apoi, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a dat citire sintezei dedicate 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, sinteză care cuprinde evaluări ale celor mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural și mediatic organizate în acest an de către eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române.

Cu acest prilej, a fost difuzat filmul documentar Sfântul Maslu – Taina Vindecării, realizat de TRINITAS TV.

5 ani de BASILICA

În continuare, a avut loc un moment festiv dedicat aniversării a cinci ani de la înființarea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române (27 octombrie 2007). Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal a prezentat cele mai importante activități ale componentelor Centrului de Presă BASILICA.

Lansarea noului site al Agenției de știri BASILICA

Totodată, în acest cadru festiv a fost lansat noul site al Agenției de Știri BASILICA, a Patriarhiei Române. Site-ul nou este superior vechiului site din punct de vedere al performanței, al graficii, dar și din punct de vedere al fiabilității, informațiile fiind ușor de receptat, noua interfață facilitând o mai mare ușurință în navigare.

Agenția a fost înființată la inițiativa, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, 27 octombrie 2007, ca parte integrantă a Centrului de Presă „BASILICA” al Patriarhiei Române. Lansarea oficială a Agenției de știri „BASILICA” s-a făcut în data de 16 iunie 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi, având ca motto: Vestea buna împărtășită tuturor.

Noi apariții editoriale

Totodată, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat cele mai recente trei DVD-uri realizate de TRINITAS TV, cele mai recente trei CD-uri realizate de Radio TRINITAS, dar și volumul Dialoguri ortodoxe la început de mileniu: 30 de interviuri cu ierarhi ortodocși apărut la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române.

A urmat apoi prezentarea volumelor Cultură și Duhovnicie. Articole publicate în Telegraful Român (1930- 1936), de Pr. prof. Dumitru Stăniloae și Viața împăratului Constantin și alte scrieri, de Eusebiu de Cezareea, col. PSB, vol. 8, apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

În continuare a avut loc prezentarea noutăților editoriale apărute la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Albumul Ctitoriile Sfântului Neagoe Basarab, a fost prezentat Pr. Mișu Radu – coordonator de ediție. Apoi, Părintele arhid. Ionuț Viorel Iordăchescu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor a descris volumul Îngrijirea paliativă. Importanța consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative, volum semnat dna. Adriana Căruntu.

Pr. Nicolae-Cristian Câdă, consilier eparhial al Arhiepiscopia Bucureștilor a vorbit apoi despre o altă apariție editorială și anume Catedrala Patriarhală – Ghid, volum apărut la Editura Cuvântul Vieții.

La finalul ședinței, Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina a adresat un cuvânt în care și-a exprimat aprecierea față de Biserica Ortodoxă Română: „Am fost impresionat să văd preoți foarte tineri și talentați, îndeosebi dirijorii de la Concursul Național Lăudați pe Domnul! care toți erau arhidiaconi și din acest punct de vedere putem spune că Biserica Ortodoxă Română este o Biserică dinamică care merge foarte hotărâtă pe drumul acesta al afirmării Ortodoxiei. Toate aceste manifestări au arătat pe de o parte ce s-a realizat în cei cinci ani de Patriarhat și reprezintă un dar din partea preoților și ai celorlalți ostenitori pe care vi l-au făcut cu prilejul împlinirii a cinci ani de Patriarhat. Toate acestea sunt binevenite întrucât au darul să ne întărească și mai mult în comuniunea noastră, să ne unească pe toți în același cuget și în aceeași simțire. Deci, a fost un indiciu pentru cât este de bine ca toți să coopereze ca un corp unitar. Trebuie să prețuim această unitate pentru că unitatea este puterea noastră”.

În încheierea ședinței solemne a Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre provocările lumii contemporane cărora Biserica este chemată să le ofere răspunsuri: „Noi înțelegem că la ora actuală majoritatea țărilor din zona aceasta a Europei se confruntă cu o criză economico-financiară, dar considerăm că mai grea decât criza economico-financiară este criza spirituală. De altfel, rădăcina acestei crize economico-financiare este de ordin spiritual și moral. Lăcomia mare a unora a dus la lipsa de mijloace materiale și de bani a altora. Deci, considerăm că toate încercările acestea, inclusiv marea încercare comunistă, ca și criza capitalistă din vremea noastră, sunt încercări care îndeamnă Biserica lui Hristos să întărească mai mult credința”.

După ședința Sfântului Sinod, Patriarhul României și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem au vizitat Expoziția tematică de fotografie – 2012 Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor din Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

La eveniment au fost prezenți ierarhi ai Sfântului Sinod, delegația greacă, membrii Permanenței CNB și Permanenței Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre didactice, protopopi, preoți din Capitală și împrejurimi, monahi, studenți teologi și elevi seminariști.

Comentarii Facebook


Știri recente