Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat trecerea in calendar a Sfantului Ierarh Petru Movila

La propunerea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat Troparul, Condacul Sinaxarul si Icoana Sfantului Ierarh Petru Movila, mitropolitul Kievului, intocmite de Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi. De asemenea, Santul Sinod a aprobat ca sfantul Ierarh Petru Movila sa fie trecut in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane cu data de pomenire 22 decembrie, ziua trecerii sale la cele vesnice. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi este solicitata sa alcatuiasca si Slujba liturgica si Acatistul Sfantului ierarh de origine romana Petru Movila, canonizat de Biserica Ortodoxa Ucraineana in 1996, cand s-au implinit 400 de ani de la nasterea sa la Suceava (1596) si 450 de ani de la moartea sa la Kiev (1646).

Evenimentul s-a desfasurat sub auspiciile UNESCO. Proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Petru Movila de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, anul acesta, face parte din sarbatorile de aniversare a 360 de ani de cand s-a tinut la Iasi Sinodul Ortodox International, care a definitivat si tradus din limba latina in limba greaca Marturisirea de credinta ortodoxa, scrisa de Mitropolitul Kievului, Petru Movila, devenita apoi, dupa aprobarea ei de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol in 1643, Marturisirea de credinta a intregii Ortodoxii.

Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Petru Movila va avea loc la Iasi, in octombrie anul curent, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente