Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016 la Constantinopol

„Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016 în preajma Sărbătorii Rusaliilor și se va ține aici la Constantinopol în celebra și Sfânta Biserică a Sfintei Irina unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic”, a declarat pentru Centrul de Presă Basilica Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe s-au reunit în Sinaxă la Constantinopol, ședința desfășurându-se de joi dimineață, 6 martie, până sâmbătă seara, 8 martie, la biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul Fanar al Constantinopolului (Istanbul). Documentul care cuprinde concluziile întâlnirii a fost semnat aseară.

Mai multe informații a oferit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal: „Cu ajutorul lui Dumnezeu lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe s-au încheiat odată cu semnarea unui acord de către toți Întâistătătorii de Biserici. Desigur că pentru întreaga Ortodoxie și cu rezonanțe pentru întreaga creștinătate înseamnă un moment istoric deosebit pentru că e adevărat sunt mai multe interpretări în legătură cu definiția Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Mai întâi, este vorba de faptul că după 1100 de ani un Sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curând. De aceea, și deciziile care s-au luat sunt foarte precise. Întâi de toate că Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va ține în anul 2016 în preajma Sărbătorii Rusaliilor și se va ține aici la Constantinopol în celebra și Sfânta Biserică a Sfintei Irina unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic (din anul 381). Desigur că este acum în proces de pregătire, s-a instituit Comitetul pregătitor care se va reuni în septembrie anul acesta și potrivit regulamentului de desfășurare a procesului de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod conferința presinodală din primăvara anului viitor va stabili cu precizie și ultimele teme care trebuie revizuite și care au fost stabilite cu mulți ani în urmă de către conferințele presinodale pregătitoare. De aceea, astăzi va avea loc concelebrarea Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe care reprezintă expresia unității canonice și bineînțeles de slujire în Biserica Ortodoxă așa încât mesajul care a fost astăzi aprobat va fi transmis către întreaga lume prin mass-media și va fi citit la Sfânta Liturghie de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului. Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru acest eveniment istoric deosebit și cu toții avem îndatorirea să ne rugăm pentru buna reușită a acestui Sinod al Bisericii Ortodoxe și în același timp să contribuim la o pregătire eficace și care să dea roade pentru Biserică. Se va da impuls misiunii Bisericii în societatea de astăzi și sunt sigur toate etapele de pregătire vor ilustra prin studii teologice corespunzătoare și prin dezbateri cu privire la natura și scopul unui Sinod Panortodox pentru vremea noastră așa încât să ne ajute Bunul Dumnezeu ca să aducem contribuția noastră la buna reușită a acestui Sinod Panortodox de importanță majoră pentru viața Bisericii în lumea contemporană”.

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe oficiază Sfânta Liturghie astăzi, 9 martie 2014, în Duminica Ortodoxiei, în Catedrala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice, situată în cartierul Fanar al Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente