Sfântul și Marele Mir a fost Sfințit în Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu membrii Sântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au sfințit astăzi, 1 aprilie, Sfântul și Marele Mir. Slujba a fost oficiată în Catedrala Patriarhală din București. A fost pentru a douăzecișiuna oară când în Biserica Ortodoxă Română se sfințește Sfântul și Marele Mir. Anul acesta s-au preparat 300 de litrii de Mare Mir, care a fost împărțit tuturor Eparhiilor din Patriarhia Română.

În cuvântul de învățătură de după citirea pericopei Evanghelice, Preafericirea Sa a vorbit credincioșilor despre instituirea Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină: „Cina cea de Taină este începutul Legii celei Noi în Hristos. Deci, noi prăznuim astăzi în mod deosebit iubirea jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos. În Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie ni se dăruiește, așadar, iubirea lui Hristos cea mai tare decât moartea. De aceea, când ne împărtășim noi primim și o putere sfântă care se manifestă în sfinții martiri sau mucenici. În Sfânta și Marea Joi serbăm instituirea Sfintei Euharistii și actualizarea ei astăzi. Nu este un simplu memorial de aducere aminte, ci o prezență a lui Hristos, Cel de la Cina cea de Taină, în mijlocul nostru. Astăzi, El este aici prezent, tainic, în Duhul Sfânt și ne cheamă să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Său în care se arată viața cea nouă, viața cea dumnezeiască, sfântă, care sfințește viața noastră iertându-ne păcatele și ridicându-ne pe planul vieții veșnice, care se dă acum în arvună prin Sfintele Taine”.

De asemenea la finalul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor celor care au contribuit la pregătirea Sfântului și Marelui Mir: „Mulțumim Preasfințitului Siluan, mulțumim Înaltpreasfințitului Mitropolit Dionisios de Corint. Mulțumirile noastre se extind și spre alte persoane care ne-au ajutat să găsim ingredientele naturale și cele mai fine. Vinul a fost oferit de Arhiepiscopia Tomisului. Avem aici alături de noi și pe părintele arhimandrit Cais Sadic din Patriarhia Antiohiei și a întregului Orient. Ne-a adus aromate de mare preț din Siria și Iordania, care au fost introduse în acest mir când s-a preparat în zilele precedente la Sfânta Mănăstire Antim din București. De asemenea am primit, din partea părintelui arhimandrit Ieronim de la Ierusalim, mirul de nard, care a fost turnat în dimineața aceasta în formă de semn al Sfintei Cruci în fiecare din cele 12 vase, înainte de binecuvântare și sfințire. De asemenea, mulțumim în mod deosebit Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu care împreună cu alți ierarhi, mai ales cu Preasfințitul Episcop Vicar Patriarhal, Ciprian Câmpineanul au supravegheat lucrările împreună cu preoți și diaconi care au ajutat la aceste lucrări”, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente