Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian sărbătorit la Biserica Zlătari din București

Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian prăznuit mâine, 2 octombrie, de creștinii ortodocși au fost purtate în procesiune astăzi, 1 octombrie, în jurul Bisericii Zlătari din centrul vechi al Capitalei. Sfintele moaște au fost așezate lângă Sfântul Altar într-un baldachin amenajat spre închinarea pelerinilor. Lăcașul de cult își sărbătorește mâine cel de-al doilea hram și este cunoscut pentru bucureșteni și pentru faptul că adăpostește, de aproape 200 de ani, mâna dreaptă a Sfântului Ciprian.

Programul liturgic dedicat hramului a început încă din această seară cu Slujba Acatistului și a Vecerniei.

„Sâmbătă, 2 octombrie, de la orele 08:00 se va săvârși Utrenia, apoi de la orele 10:00 se va oficia Sfânta Liturghie. Va fi o Liturghie arhierească slujită de către Preasfințitul Episcop Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, pentru că Biserica Zlătari este Paraclis patriarhal. După Sfânta Liturghie se va săvârși slujba de pomenire a ctitorilor și a tuturor celor adormiți în Domnul și va avea loc un moment de frățietate creștină, un moment de agapă și de bucurie împărtășită tuturor pelerinilor care sunt prezenți la această sărbătoare”, a declarat pentru TRINITAS TV, Pr. Cons. Patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii „Zlătari” din Capitală.

Sfântul Mucenic Ciprian a viețuit în secolul III. Înainte de a se converti la creștinism, Sfântul a fost unul dintre cei mai mari vrăjitori ai vremii sale.

„Sfântul Ciprian s-a născut pe la anul 250, în timpul împăratului Deciu, în Antiohia. Din primii ani ai vieții sale a fost îndrumat de părinții săi să învețe meșteșugul vrăjitoriei, astrologiei, precum și alte arte magice din perioada respectivă. A devenit un mare vrăjitor, cunoscut pentru puterea sa în ale răului, pentru că foarte mulți oameni au avut de pătimit din cauza meșteșugului său vrăjitoresc. Printr-o minune dumnezeiască a fost convertit la creștinism. Pentru râvna sa de acum înainte în cele bune, deoarece a fost un râvnitor în împlinirea virtuților creștine, a fost hirotonit mai întâi diacon, apoi preot și în cele din urmă Episcop în cetatea Antiohiei”, a mai precizat Părintele Consilier Nicolae Dascălu, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente