Sfântul Prooroc Isaia serbat într-o parohie din prot. Iași 1

Singura biserică din Moldova, aflată în satul Cârlig, comuna Popricani, județul Iași, închinată Sfântului Prooroc Isaia, și-a serbat la 9 mai 2012 hramul. Sfântul lăcaș va fi resfințit în acest an de Înalt Preasfințitul Teofan, după ce a fost supus unui amplu proces de restaurare și înfrumusețare.

Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Prooroc Isaia, care a trăit în Ierusalim, pe vremea regelui Manase, fiul lui Iezechia, cel care l-a tăiat cu ferăstrăul, dându-și astfel sfârșitul mucenicesc. Credincioșii din parohia Cârlig, dar și din Iași au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți. În acest an, pe 28 octombrie, Biserica ‘Sfântul Prooroc Isaia’ va fi resfințită de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Sfântul lăcaș a fost izolat și pictat în interior, iar la exterior va fi lambrisat. De asemenea, au fost restaurate icoanele de pe catapeteasmă și iconostas. Toate aceste lucrări s-au realizat cu sprijinul enoriașilor, al donatorilor și al sponsorilor din țară și străinătate. În apropierea bisericii a început să fie ridicată, în urmă cu cinci ani, casa parohială, terenul fiind donat de domnul Mihai Bârzu.

‘Nădăjduim ca anul acesta să terminăm construcția casei parohiale, întrucât preotul trebuie să fie între enoriașii lui. Am dorit ca această locuință să fie spațioasă atât pentru preotul paroh, cât și pentru cei care vor călca pragul casei parohiale. La casa parohială mai sunt de efectuat câteva lucrări, însă nădăjduiesc, prin mila lui Dumnezeu și a donatorilor, să le putem finaliza. Mulțumim familiei Zaharia Ștefan și Cătălina, care, deși sunt ieșeni, s-au mutat în Australia. De acolo, au purtat de grijă pentru bisericuța din Cârlig și au sprijinit lucrările derulate’, a spus pr. paroh. Daniel Adumitroa pentru Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

Biserica cu hramul ‘Sfântul Prooroc Isaia’ datează din anul 1816, fiind construită de un ieromonah care a dat hramul bisericii după numele său. După datele existente, nu se poate stabili cu exactitate cine a fost ieromonahul Isaia, însă cert este faptul că acesta a ctitorit biserica cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Veniamin Costachi. Sfântul lăcaș este construit în partea de nord-vest a satului, din bârne de lemn căptușit cu scândură în interior și exterior, pe temelie de piatră, având o înălțime de aproximativ 0,75 m. Intrarea în biserică se face prin vest. Din pridvor se urcă în clopotniță. Biserica și-a păstrat arhitectura intactă, suferind modificări doar la interior.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…