Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul cinstit la Mănăstirea Cormaia, Bistrița-Năsaud

Hramul Mănăstirii Cormaia, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a fost marcat luni, 29 august, prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care a slujit aici Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de preoți și diaconi.

După cum ne informează Radio Renașterea, alături de Înaltpreasfinția Sa, din soborul slujitor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, consilierul pe probleme de protocol al eparhiei, arhid. Claudiu Grama.

Mănăstirea „Buna-Vestire” este situată în localitatea Cormaia, pe Valea Pleșii, la 5 kilometri de orașul Sângeorz-Băi. Aici a fost inițial o mănăstire de călugări care a funcționat până în anul 1762, când bisericii i s-a dat foc dar nu a ars. Se știe că biserica s-a dărâmat și a rămas doar un rând de icoane ce se află în prezent în bisericuța din lemn, construită în anul 1936, de către călugării ortodocși veniți de la mănăstirile Neamț și Putna.

Mai târziu, biserica a fost reparată de călugării Ioan, Grigorie și Iacob și a fost sfințită de episcopul Mihail de Rădăuți. O parte din icoane au fost pictate de zugravul Tudor din Lăpuș. Se spune că în jurul anului 1760, în timpul generalului Buccow, mănăstirea a fost incendiată, iar călugării au fost prigoniți. Toate clădirile au fost mistuite de flăcări, cu excepția bisericuței din lemn care a scăpat în mod miraculos. Inițial, în jurul anilor 1800, biserica a fost demontată și dusă de localnici pe o colină numită grădina lui Mălin. Rămânând din nou pustie, în anii 1840-1842, credincioșii au așezat-o pe locul unde se află și astăzi.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este hramul noii biserici a mănăstirii, a cărei construcții continuă.

Comentarii Facebook


Știri recente