Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul în Episcopia Caransebeșului

Până în anul 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul Sfinților pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care a devenit ocrotitorul Banatului, credincioșii din această parte a țării au avut ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul, dovada acestui fapt fiind numeroasele Bisericii și Mănăstiri din întreg Banatul care au ca ocrotitor pe Sfântul Ilie Tesviteanul, informează Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeșului.

În Episcopia Caransebeșului, 3 Mănăstiri și 13 Biserici au ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul. Și în acest an Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a participat la hramurile așezămintelor monahale de la Muntele Semenic și de la Bocșa Vasiova.

Luni, 19 iulie, la Mănăstirea „Sfântul Ilie” – Vasiova din Bocșa, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian alături de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria a oficiat slujba de Priveghere în altarul de vară al Mănăstirii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În ziua hramului, începând cu orele 9:30, Preasfințitul Părinte Siluan, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Astăzi, 20 iulie, în ziua praznicului Sfântul Ilie, a avut loc un pelerinaj la Schitului „Sfântul Ilie” de pe muntele Semenic cu ocazia hramului. Pelerinajul a debutat începând cu ora 8:30, cu o procesiune la scăldătoarea „Vulturilor”, unde a avut loc slujba de Sfințire a apei, lângă crucea amplasată pe locul unde a fost vechiul altar al schitului, care în anul 1935 a ars. După săvârșirea slujbei de Sfințire a apei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat Sfânta Liturghie arhierească pe un foișor special amenajat lângă Biserica schitului, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

‘Și în acest an al mântuirii, 2010, foarte mulți credincioși și-au îndreptat pașii spre această Sfântă Mănăstire la slujba de Priveghere care s-a oficiat aici’, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, după cum ne informează TRINITAS TV.

‘Cu binecuvântare pentru noi și pentru credincioșii noștri români din Ungaria am reușit să facem acest pelerinaj la Mănăstirile din România și mulțumim pentru binecuvântările și pentru sprijinul acordat de către ierarhii din România’, a spus Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodocșilor români din Ungaria.

La cele două hramuri au luat parte mii de credincioși și zeci de preoți care s-au împărtășit de bucuria comuniunii euharistice.

Comentarii Facebook


Știri recente