Sfântul Prooroc Ilie prăznuit în mod deosebit în Episcopia Caransebeșului

Până în anul 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul Sfinților pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care a devenit ocrotitorul Banatului, credincioșii din această parte a țării au avut ca ocrotitor spiritual pe Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, dovada acestui fapt fiind numeroasele bisericii și mănăstiri din întreg Banatul care au ca sfânt ocrotitor pe Sfântul Ilie.

În Episcopia Caransebeșului, 3 mănăstiri și 13 biserici au ca sfânt ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul. Astfel mănăstirea Vasiva și Schiturile de pe muntele Semenic și Muntele Mic își prăznuiesc hramul la data de 20 iulie în fiecare an. Deopotrivă parohiile: Bățarul de Sus și Băuțarulo de Jos, Bucoșnița Marga și Valea Timișului din protopopiatul Caransebeș, capela Doman din protopopiatul Reșița, Oravița 2, Coronini și Milcoveni din protopopiatul Oravița, Bogâltin, Luncavița, Pătaș și Pârvova din protopopiatul Băile Herculane își serbează hramul la praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul.

Și în acest an Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului va participa la hramurile așezămintelor monahale de la Muntele Semenic și de la Bocșa Vasiova.

Programul pelernajelor la cele două mănăstiri este următorul:

La schitul de pe muntele Semenic. Duminică 19.07.2009:

– ora 7:30 – Sfințirea apei la izvoarele Nerei (La Vulturi);

– ora 8:30 – Întâmpinarea Ierahului;

– ora 8:45 – Slujba de resfințire a altarului bisericii schitului;

– ora 9:30 – Sfânta Liturghie arhierească;

– ora 13:00 – Agapa frățească;

Toți credincioșii se vor putea închina în altarul bisericii după slujba de resfințire a altarului.

La Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, Bocșa Vasiova. Duminică 19.07.2009:

– ora 18:00 – Slujba de Priveghere (Vecernie, Litie și Utrenie) săvârșită de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului;

– ora 23:45 – Acatistul Sf. Ilie;

Luni 20.07.2009:

– ora 2:00 – Sf. Liturghie de noapte;

– ora 6:00 – Sfințirea apei și Taina Sf. Maslu;

– ora 9:30 – Sf. Liturghie arhierească.

Cu acest prilej și pe această cale Episcopia Caransebeșului invită pe toți credincioșii la pelerinajul Sfântului Ilie, care se va desfășura la mănăstirile care-l au ca ocrotitor.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente