Sfântul Procopie, serbat în două biserici din Moldova

Biserica noastră îl pomenește mâine, în Duminica a V-a după Rusalii, pe Sfântul Mare Mucenic Procopie, care ocrotește bisericile parohiilor Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți, și Hârtop, Protopopiatul Piatra Neamț, informează „Ziarul Lumina”. În aceste parohii s-au desfășurat ample lucrări de construcție sau reabilitare.

Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Procopie’ – Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți, își serbează mâine hramul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți în Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ a parohiei. La final se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori și se vor oferi pachete cu alimente celor prezenți. ‘La hramul parohiei noastre sunt invitați părinți consilieri de la Centrul eparhial Suceava, dar și preoți de la parohiile din împrejurimi. Am primit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de a sluji în biserica nouă a parohiei. Sfântul lăcaș se află în stadiul de pictură. Întrucât în acest an hramul va fi serbat într-o zi de duminică, așteptăm un număr mare de credincioși care să se roage alături de noi’, a spus pr. paroh Petru Lupăștean-Barfă, care este protopop al Protopopiatului Rădăuți.

Biserica ‘Sf. M. Mc. Procopie’ din Milișăuți a fost construită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, fiind dărâmată în timpul Primului Război Mondial. În anul 1994 a început reconstrucția unei biserici noi cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’. ‘Ne gândim să cerem binecuvântare de la Înalt Preasfințitul Pimen ca al doilea hram al bisericii noi să fie Sfântul Procopie. Acest hram este tradițional, fiind serbat încă din timpul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare’, a remarcat pr. paroh Petru Lupăștean-Barfă.

Tot mâine, va îmbrăca straie de sărbătoare biserica parohiei Hârtop, Protopopiatul Piatra Neamț. Sfântul lăcaș a fost ridicat în anul 1912 în timpul păstoririi preotului Ștefan Mareș. Din anul 2004 biserica devine parohială, după ce a fost filie a parohiei Itrinești. ‘În ultimii ani au fost restaurate stranele, catapeteasma, ușile și zidurile exterioare. Ușile diaconești și cele împărătești au fost îmbrăcate în foiță de aur. De asemenea, prin contribuția credincioșilor noștri, s-a vopsit acoperișul lăcașului de închinăciune, care se afla în stare de degradare’, a declarat pr. paroh Iustin Rotariu.

Comentarii Facebook


Știri recente