Sfântul Procopie, sărbătorit în parohia Milișăuți

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit ieri, 8 iulie, slujba Sfintei Liturghii în parohia Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți, informează ‘Ziarul Lumina’. Chiriarhul locului i-a încurajat pe credincioșii care au fost afectați de inundațiile din ultimele zile.

Acest sfânt ostaș, Procopie, este ocrotitorul localității Milișăuți din județul Suceava. Programul liturgic dedicat hramului bisericii a început ieri-dimineață cu Utrenia și a continuat cu Agheasma mică și Litia. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen. ‘Slujba a avut loc într-o liniște deplină, oamenii fiind marcați de problemele lor, pricinuite de inundații. Sfânta Liturghie este cea care ne face să lepădăm grija cea lumească și tot ceea ce ne supără din afară, pentru a ne bucura de comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos’, a relatat pr. paroh Petru Lupăștean-Barfă, protoiereul Protopopiatului Rădăuți. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a ținut un ziditor cuvânt de învățătură legat de viața Sfântului M. Mc. Procopie, de jertfelnicia lui pentru Mântuitorul Hristos. Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Sf. Procopie se aseamănă cu Sf. Ap. Pavel, în ceea ce privește încreștinarea lui și întoarcerea din rătăcire, și cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare. În același timp, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților i-a îmbărbătat pe oameni și i-a îndemnat să fie uniți în fața necazurilor provocate de inundațiile care s-au abătut în toată Bucovina. Pr. paroh Petru Lupăștean-Barfă a mulțumit Înalt Preasfințitului Pimen pentru prezență, iar la final a avut loc o agapă frățească. ‘Pentru credincioșii din Milișăuți prezența Înaltpreasfințitului Părinte Pimen a fost o mare bucurie. Înaltpreasfințitul Pimen este legat de zona noastră pentru că oamenii din parohie sunt buni gospodari. Ei se ocupă cu grădinăritul iar de aici, din zona noastră, se aprovizionează cu legume instituțiile de ocrotire socială din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților’, a spus pr. paroh Petru Lupăștean-Barfă.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare obișnuia să oprească la Biserica Milișăuți

Biserica ‘Sf. M. Mc. Procopie’ din Milișăuți a fost construită odată cu Mănăstirea Voroneț, fiind finalizată în cinci luni. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, când venea dinspre Suceava sau din războaie spre Putna, obișnuia să oprească la Biserica Pătrăuți sau la Biserica Milișăuți, unde avea și curte domnească, după cum ne relatează istoria, la 80 de metri S-V de sfântul lăcaș. A fost distrusă în timpul Primului Război Mondial. Credincioșii au construit o capelă în apropiere de ruinele lăcașului de închinăciune, care a rezistat o scurtă perioadă de timp. După cel de-al Doilea Război Mondial, satul Milișăuți a fost distrus aproape în totalitate, rămânând doar șase case. Ulterior s-a început reconstruirea satului. În localitatea Sadova de lângă Câmpulung Moldovenesc s-a construit în acea perioadă o nouă biserică. Vechiul sfânt lăcaș din lemn a fost desfăcut și donat localnicilor din Milișăuți. Din anul 1946 până în 1950 a fost reconstituită, păstrându-se hramul Sfântului Mare Mucenic Procopie. Între anii 1986-1987 s-au făcut câteva săpături în pridvorul bisericii, în urma cărora s-au descoperit obiecte importante de patrimoniu. În anul 1994 a început reconstrucția unei alte biserici cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’. După cum ne-a explicat pr. paroh Petru Lupăștean-Barfă, în Milișăuți va rămâne tradiția serbării hramului Sfântului M. Mc. Procopie și după ce slujbele se vor muta în noua biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…