Sfântul Nicon din Lavra Peșterilor din Kiev este prăznuit în Biserica Ortodoxă

Sfântul Nicon a fost primul ucenic și împreună-pătimitor al Sfântului Antonie, întemeietorul Mănăstirii Peșterilor, unde a fost preot. Sfântul Nicon și-a atras mânia marelui prinț Izyaslav, când i-a tuns în călugărie pe favoriții acestuia, pe Sfinții Varlaam și Efraim, nefiind de acord să-i forțeze pe aceștia să părăsească mănăstirea. Dar prințesa l-a liniștit pe Izyaslav și în cele din urmă l-a lăsat pe sfânt în pace. Când numărul fraților din mănăstire a crescut, Sfântul Nicon s-a retras într-o pustie din peninsula Tmutarakan. Însă creștinii, auzind de sfințenia vieții lui, s-au adunat în jurul sfântului, dorind să-i urmeze exemplul. În acel loc s-au ridicat o mănăstire și o biserică închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. După o vreme, s-a întors la mănăstirea de metanie, unde a intrat sub ascultarea Sfântului Teodosie. Când prințul Svyatoslav l-a alungat pe fratele său Izyaslav din Kiev, Sfântul Nicon s-a întors la mănăstirea pe care a întemeiat-o. Atunci, egumenul mănăstirii era Ștefan. După ce egumenul a părăsit mănăstirea, Sfântul Nicon a fost ales în locul său. Sfântul Nicon s-a săvârșit la o vârstă venerabilă (†1088) și a fost înmormântat în mănăstirea de metanie.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Nicon și cei 199 ucenici ai lui; a Sfântului Dometie; a Sfântului Cuvios Gheorghe cel Nou, făcătorul de minuni din Diipiu; și a Sfântului Cuvios Luca, care a pătimit în Mitilene.

Mâine, Biserica serbează Înainteprăznuirea Bunei Vestiri și face pomenirea Sfântului Cuvios Zaharia, informează „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente