Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor la Palatul Patriarhiei

În Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatul Patriarhiei s-a desfășurat în această seară, 5 decembrie 2012, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Spectacolul pentru copii „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” – Ediția a IV-a.

Spectacolul este organizat, începând cu anul 2009, de Sectorul învățământ și activități cu tineretul, în colaborare cu profesorii metodiști de Religie din București și cu parohiile din cuprinsul Protoieriilor I, II, III Capitală. Evenimentul este dedicat elevilor din clasele I-a până în clasa a VI-a inclusiv și își propune să încurajeze elevii talentați la muzică și poezie, contribuind astfel la dezvoltarea culturii naționale.

La evenimentul de anul acesta au urcat pe scenă grupuri de elevi de la mai multe unități de învățământ, după cum urmează:

– Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, sector I, reprezentată de Corul de copii „Voci de îngeri”

– Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, sector III

– Școala Gimnazială „George Bacovia”, sector IV

– Școala Gimnazială Nr. 62, sector II

– Școala Gimnazială Nr. 280 „Mihail Sebastian”, sector V

– Școala Gimnazială Nr. 117, sector VI

La finalul spectacolului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de binecuvântare celor prezenți, intitulat Sfântul Nicolae – dascăl al dărniciei, în care a arătat, printre altele, importanța păstrării tradițiilor: „Ne-am bucurat să vedem că elevii școlilor bucureștene, îndrumați de dascălii lor, au înțeles mesajul tainic al acestor frumoase și sănătoase tradiții românești. Au înțeles deopotrivă că atât cinstirea Sfântului Nicolae, cât și vestirea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă lucrări sfinte ale evlaviei creștine menite să transforme conștiințele adormite de nepăsare egoistă în lumini aprinse ale iubirii milostive. Pe parcursul anului 2012 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca an al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română numeroși copii și tineri au participat la programele caritabile, educaționale și culturale derulate în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, deprinzându-se singuri cu practica faptei bune față de cei aflați în suferință, în spitale, orfelinate, centre de ocrotire sau recuperare medicală. Putem spune fără să greșim că adese ori ei au imprimat adulților un gând de solidaritate și filantropie, întrucât în nevinovăția lor s-au simțit mai aproape de cei săraci și neajutorați”.

Preafericirea Sa a mai arătat că această perioadă ne invită la milostenie și bunătate: „Sărbătoarea Sfântului Nicolae în care am intrat odată cu Vecernia acestei seri deschide o perioadă a anului pe care noi românii o putem numi timp al dărniciei. E vremea colindelor când copiii vestesc Întruparea Fiului lui Dumnezeu Cel Milostiv, iar cei doi bătrâni, blânzi și buni, Moș Nicolae și Moș Crăciun, oferă daruri celor care întreabă cu speranță: Ne dați ori nu ne dați? La Bunătatea lui Dumnezeu se răspunde cu bunătatea inimii oferind daruri care aduc bucurie în suflet celor ce le primesc și celor ce le oferă, dar și multă apropiere între oameni”.

La sfârșitul spectacolului, toți copiii care au urcat pe scenă au primit daruri din partea organizatorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente