Sfântul Nicolae, al doilea hram al Catedralei arhiepiscopale din Arad

Ieri, 6 decembrie, de ziua Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Catedrala Arhiepiscopală din Arad a îmbrăcat haine de sărbătoare, întrucât cel de-al doilea hram al ei – hramul paraclisului Catedralei – a fost cinstit prin slujirea Sfintei Liturghii arhieirești de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Momentul a fost unul deosebit pentru că vine la o săptămână după ridicarea în rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Aradului și în cel de Arhiepiscop a Chiriarhului și la un an de la târnosirea Catedralei de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Arhiepiscopia Aradului.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a prezentat, în lumina citirilor biblice ale Duminicii a 27-a după Rusalii de la Efeseni cap 6, vers 10-17 și din Evanghelia după Luca, cap 13, 10-17, necesitatea îndreptării vieții sufletești a omului după voia lui Dumnenzeu. „Viața noastră trebuie să fie una a smereniei și ascultării de Dumnezeu și întru acestea ne putem ridica privirea spre Tatăl ceresc. Hristos dorește ca toții oamenii să poată privi spre Creator și de aceea starea femeii gârbove era una care nu putea fi acceptată de Domnul. Această fiică a lui Avraam, această soră a voastră – pare să le spună Hristos – nu poate să-L laude pe Dumnezeu ca toți ceilalți și de aceea are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, de interveția Lui în viața ei pentru a se însănătoși”, a spus Întâistătătorul eparhiei Aradului. „Oare nu săvârșim fiecare lucruri mici și neînsemnate în zi de odihnă, cum dar să nu facem o faptă bună în aceste zile?” „Ca o potrivire perfectă, în duminica de astăzi prăzuim pe unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii noastre, Sfântul Ierarh Nicolae, prietenul și ajutătorul copiilor și al tinerilor. Acest sfânt este întotdeauna aproape în special față de copii, care așteaptă ca Moș Nicolae să le aducă daruri, dar și față de cei mari, care, după cuvântul Mântutorului, trebuie să fie sufletește ca și copiii, curați și nevinovați. Tradiția populară ni-l înfățișează pe Sfântul Nicoale ca pe cel ce este dăruitor către cei cuminți, dar și sfântul care mustră și ceartă pe cei neascultători, pe cei gârbovi sufletește în veacul de acum. Aici, în biserică sunt doar copii cuminți și de aceea Sfântul Nicolae le-a pregătit daruri și le va dărui astăzi”, a continuat Înaltpreasfinția Sa. A fost reamintit momentul de bucurie trăit de clerul și credincioșii arădeni care, cu o săptămână în urmă l-au avut în mijlocul lor pe Întâistătătorul Bisericii noastre strămoșești, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de soborul ierarhilor membrii ai Sfântului Sinod, precum și faptul că în urmă cu un an, la 6 decembrie 2008, Preafericirea Sa târnosea Catedrala arădeană Sfânta Treime și punea tototdată cel de-al doilea hram – Sfântul Ierarh Nicolae – , pentru biserica paraclis de la demisol, împlinind dealtfel, dorința dintru început exprimată pentru așezarea ocrotitorului noii catedrale.

Tuturor copiilor prezenți, Moș Nicolae le-a dăruit cadouri după ce s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

La ceasul Vecerniei, în biserica ocrotită de Sfântul Ierarh al Mirelor Lichiei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, alături de soborul preoților a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Nicoale.

Comentarii Facebook


Știri recente