Sfântul Niceta de Remesiana prăznuit mâine în Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește mâine, 24 iunie, și pe Sfântul Niceta de Remesiana. Originar din „Dacia Mediteraneea”, acesta a fost episcop în cetatea Remesiana, localitatea Bela Palanka din Serbia de azi, între anii 366-414. Este considerat unul dintre cei mai importanți evanghelizatori ai Daciei.

Mai multe informații legate de viața Sfântului Niceta de Remesiana a oferit pentru TRINITAS TV, părintele Ionuț Moldoveanu, lect. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Sfântul Niceta de Remesiana face parte din pleiada sfinților daco-romani din secolele IV – VI. După cum se vede și din numirea sa el a păstorit în Remesiana sau Romațiana – potrivit unor tratate care se ocupă cu această problemă-, la 30 de km de Niș, în vechea Iugoslavie, Voievodina de astăzi, unde avem și comunități românești foarte vechi. Sfântul Niceta de Remesiana ar fi păstorit între 367 și 414, an în care a trecut la Domnul”.

Sfântul Niceta de Remesiana s-a remarcat și prin activitatea cărturărească. El a fost recunoscut de către sfinții contemporani lui drept unul dintre cei „foarte bine fundamentați” și „foarte bine întemeiați în credința ortodoxă”. „Printre multele lucrări care i s-au pus în seamă, una dintre cele mai importante este elaborarea imnului, pe care astăzi îl rostim la Sfânta Liturghie, și anume „Pe Tine Te lăudăm”, a mai spus părintele Ionuț Moldoveanu,

Din opera Sfântului Niceta de Remesiana se mai păstrează șase cateheze adresate catehumenilor, precum și câteva scrieri pastorale care stau mărturie a zelului cu care acesta a propovăduit Evanghelia.

Comentarii Facebook


Știri recente