Sfântul Nectarie Taumaturgul, sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, ieri, 9 noiembrie, s-a sărbătorit hramul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, informează „Ziarul Lumina”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhimandriți, preoți și diaconi.

Biserica Mănăstirii Radu Vodă a fost plină de credincioși, iar curtea dimprejurul bisericii a fost neîncăpătoare pentru sutele de pelerini, care au venit spre a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, așezate în curtea mănăstirii, într-un baldachin special amenajat în apropierea clopotniței.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat viața și faptele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și a arătat legătura duhovnicească dintre viața Sfântului Nectarie cu pericopa evanghelică.

‘Acest fragment se rostește de fiecare dată atunci când Biserica prăznuiește un sfânt ierarh al Bisericii, care prin viața, smerenia și tenacitatea sa de a păstori Biserica s-au asemănat Păstorului celui Bun, Mântuitorului Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic. Un astfel de păstor al Bisericii, care și-a pus viața pentru oile sale, deși, în înțelesul propriu-zis al păstoririi unei eparhii, el nu a fost aproape niciodată păstor în acest sens, sărbătorim astăzi pe Sfântul Nectarie, mitropolitul Pentapolei. Acest Sfânt este contemporan cu noi, deoarece ei trăiesc pururi în viața prezentă a Bisericii’, a spus Preasfinția Sa.

În continuare, PS Episcop-vicar patriarhal Varlaam a prezentat viața Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și a evidențiat rolul duhovnicesc pe care Sfântul l-a avut.

‘În Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ de la Eghina, Sfântul Ierarh Nectarie a îndrumat și a sfințit viața călugărițelor de aici și a miilor de credincioși de pe insulă sau din alte părți, care veneau să-l asculte, să se spovedească, să-i ceară sfat. Spre sfârșitul vieții sale, s-a îmbolnăvit de cancer la prostată și boala aceasta cruntă l-a chinuit mult, fiindcă era o perioadă în care nu existau tratamente pentru așa ceva. Dar pentru tăria și răbdarea cu care el a suferit această boală, Dumnezeu i-a dăruit după moarte darul vindecării cancerului și darul încurajării celor care suferă de această boală ca să treacă cu optimism și cu nădejde în Dumnezeu peste această cumplită încercare a vieții’, a mai spus PS Varlaam Ploieșteanul.

PS Varlaam a arătat că Sfântul Ierarh Nectarie a trecut la Domnul în ziua de prăznuire a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 1920. La mormântul său s-au săvârșit nenumărate minuni, lucru care l-a făcut cunoscut pe Sfântul Nectarie în toată lumea ortodoxă. Datorită minunilor și prestigiului care au crescut într-un mod exploziv, Sinodul Patriarhiei Ecumenice l-a canonizat în anul 1961, în ziua de 9 noiembrie, a doua zi după ce a trecut la viața veșnică.

Ierarhul care nu a avut o turmă de păstorit

De asemenea, Preasfințitul Varlaam a subliniat faptul că, potrivit Sfintei Evanghelii, Sfântul Nectarie a avut foarte multe virtuți. ‘Virtutea cea mai mare de care s-a învrednicit Sfântul Nectarie este harul lui Dumnezeu pentru facerea de minuni. El a fost mitropolit cu eparhie doar câteva luni, de aceea nu a fost păstor în sensul clasic al cuvântului, nu a avut o turmă a sa. Însă oile turmei lui Hristos de pretutindeni au recunoscut urmașul Păstorului cel Bun, Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, Sfântul Nectarie începând cu anii ‘60 este cinstit în toate continentele lumii, iar moaștele sale s-au răspândit în toată lumea. Spre bucuria noastră, părticele din moaștele sale sunt și la noi în țară. În afară de Mănăstirea Radu Vodă, părticele se mai găsesc la Mănăstirea Putna, Biserica Sfântul Nectarie din Iași și la Schitul Brădet, din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului’, a arătat Preasfinția Sa.

Răsplata împlinirii poruncilor lui Dumnezeu

Sfinții lui Dumnezeu sunt modele de urmat pentru credincioșii care vor să se învrednicească de simțirea prezenței și a iubirii lui Dumnezeu.

‘Prima răsplată a împlinirii poruncilor Lui Hristos este arătarea Lui Hristos în viața noastră. Cei dintâi care au primit această răsplată sunt Sfinții. Mântuitorul ne încredințează că, dacă împlinim poruncile Lui, ne va dărui daruri și mai mari. În Cartea Apocalipsei, el ne spune: ‘Iată Eu stau la ușă și bat. Dacă va deschide cineva voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine’. Dacă rămânem statornici în ascultarea poruncilor Lui, ne învrednicim de vederea feței Lui, de venirea Lui la noi și de împreună cinarea cu El. De asemenea, Mântuitorul ne învață că darul Lui este și mare dacă urmăm poruncile Lui în viața aceasta: ‘Dacă Mă iubește cineva, acela păzește cuvântul Meu și va fi iubit de Tatăl Meu și vom veni la el și vom face lăcaș în el’. Hristos vine împreună cu Tatăl pentru a locui în inima lor. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel spune că dacă cineva ‘împlinește poruncile lui Iisus, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el’. De aceea, îl cinstim în mod deosebit pe Sfântul Nectarie, așa cum cinstim fiecare sfânt. Sfinții s-au învrednicit pentru iubirea lor față de Hristos, prin împlinirea poruncilor, de vederea feței Lui, încă din lumea aceasta, de împreună petrecerea și cinarea cu El, dar, mai ales, de a fi lăcașul Preasfintei Treimi, pentru că Tatăl și Fiul sălășluiesc în inima lor, care devine templu al Duhului Sfânt’, a mai spus Preasfinția Sa.

La finalul slujbei, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oferit mai multe sfaturi duhovnicești credincioșilor. Racla cu moaștele Sfântului Nectarie vor rămâne și astăzi până când se va închina și ultimul pelerin.

Comentarii Facebook


Știri recente