Sfântul Nectarie, cinstit la Mănăstirea „Radu Vodă”

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost prăznuit vineri, 9 noiembrie 2012, în mod special la Mănăstirea „Radu Vodă” din București, unde numeroși credincioși au cinstit sfintele lui moaște și s-au rugat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Din ajunul sărbătorii Sfântului Nectarie, numeroși credincioși au venit la Mănăstirea „Radu Vodă” din București pentru a-și îndrepta rugăciunile spre sfântul tămăduitor. Moaștele sale, așezate anul acesta într-o raclă nouă sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înalt Preasfințitul Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina, cu ocazia hramului Catedralei patriarhale, au fost scoase în procesiune din biserica mănăstirii și așezate în curtea așezământului într-un baldachin pentru a fi cinstite de pelerini. Ieri, biserica mănăstirii a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au venit să participe la Sfânta Liturghie, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, înconjurați de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal de la Cabinetul patriarhal, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protoiereu Pompiliu Dinu de la Protoieria III Capitală, părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii „Radu Vodă”, împreună cu preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie a participat și Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României la Vatican.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul de învățătură că adevăratul păstor al Bisericii se vede după starea de jertfelnicie și sacrificiul permanent pentru credincioși, având ca suport iubirea și grija pastorală. „Evanghelia ne arată că demnitatea celor care-i păstoresc pe credincioși vine din dăruirea de sine jertfelnică. Păstorul cel bun se deosebește de cel plătit, de cel care caută doar să câștige material, prin faptul că el nu se uită la câștigul propriu, ci la ce câștigă cei păstoriți, și câștigul cel mai mare este mântuirea și viața veșnică. Ce folos de lucrurile adunate în jurul nostru în lumea aceasta dacă nu luăm cu noi nimic în lumea cealaltă. Ceea ce luăm cu noi este înlăuntrul nostru, în sufletul nostru, este starea duhovnicească, a comorilor din suflet, adunate prin credință sinceră, pocăință puternică și prin fapte bune”, a spus Preafericirea Sa. Păstorul duhovnicesc este nelipsit în lucrarea lui de Sfânta Scriptură și Sfintele Taine ale Bisericii. „Cuvântul păstor transferat în Biserică pe plan duhovnicesc înseamnă călăuzirea unei comunități pe calea mântuirii. Precum păstorul cunoaște căile care duc la izvoarele curate și la pășunea sănătoasă, a păstori duhovnicește înseamnă a hrăni pe credincioși din lanurile Sfintei Scripturi și a-i adăpa cu harul sau apa cea vie din Sfintele Taine ale Bisericii”, a arătat Patriarhul României. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit și despre viața Sfântului Nectarie, care a vindecat lumea prin răbdarea, smerenia și blândețea lui, fiind unul dintre cei mai iubiți sfinți ai vremurilor apropiate de noi. „Prin prezența sa modestă la mănăstire, lucrând în grădină, împlinind lucrări obișnuite, și în același timp prin rugăciune și sfătuirea credincioșilor ne arată că era un om smerit, înțelept și, mai ales, milostiv. Avea milă de popor. Această compasiune sau iubire milostivă și smerită este lucrarea iubirii milostive a Preasfintei Treimi prin sfinții săi”, a spus Patriarhul României.

În cadrul Sfintei Liturghii, după cum ne informează Ziarul Lumina, s-a făcut și o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Maxim al Bisericii Ortodoxe Bulgare, care a trecut la Domnul marți, 6 noiembrie, și a fost înmormântat ieri. La sfârșit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părintelui stareț Nectarie mai multe cărți liturgice și volume despre îngrijirea bolnavilor și semnificația Tainei Sfântului Maslu, iar credincioșilor, în semn de prețuire, iconițe cu chipul Sfântului Nectarie. De asemenea, obștea Mănăstirii „Radu Vodă” a dăruit Patriarhului României o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie pictată pe lemn.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…