În cea de-a treia zi a manifestărilor dedicate domnitorului sfânt, Neagoe Vodă Basarab, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată, în baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, episcopul Tulcei și Preasfințitul Părinte Sebastian, episcopul Slatinei și Romanaților, potrivit eparhiaargesului.ro.
De asemenea, la Sfânta slujbă a participat un important sobor de preoți și diaconi, împreună cu personalul monahal al Eparhiei.
Astăzi, când se împlinesc doi ani de la ridicarea Eparhiei Argeșului și Muscelului la rangul de Arhiepiscopie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a amintit de importanța deosebită a acestei sărbători:
‘În 26 septembrie 2009 s-a proclamat local canonizarea celor trei sfinți: Iachint, mitropolitul Țării Românești,Neagoe Vodă Basarab și Ioanichie cel Nou de la Muscel.De asemenea , în aceiași zi, Eparhia Argeșului și Muscelului a fost ridicată la treapta de Arhiepiscopie. O mare bucurie pentru care trebuie să-i mulțumesc lui Dumnezeu. Pe această cale doresc să mulțumesc Părintelui Patriarh Daniel, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și tuturor celor care ne-au sprijinit. Trebuie să recunosc că a fost și va rămâne pentru mine după ziua de naștere, după hirotonirea întru preot și arhiereu, cea mai frumoasă și încununată binecuvântare de la Dumnezeu. ‘
Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit și de ctitorul Catedralei Arhiepiscopale, Sfântul Neagoe Vodă Basarab:
‘Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost o împlinire și o piatră prețioasă din coroana Basarabilor. Prin domnia lui de nouă ani, binecuvântată de Dumnezeu, a reușit să rămână peste veacuri în inimile tuturor credincioșilor. S-a remarcat prin viața lui isihastă, îngerească, prin activitatea administrativă și culturală. El rămâne pentru noi un model de pace, de rugăciune, de cultură, de dragoste în a ajuta toată creștinătatea ortodoxă, și nu numai, după cum spun documentele ‘
Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcei, a amintit de marele domnitor sfânt, afirmând că este o mare binecuvântare pentru neamul românesc:
‘Dumnezeu a binecuvântat și neamul nostru românesc cu sfinți, care sunt luminători și povățuitori ai credincioșilor în această viață. Printre aceștia se află și Sfântul Neagoe Vodă Basarab, cel care a fost un om iubitor de pace, de bună înțelegere cu popoarele vecine, un om care a trăit cu adevărat cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. Acesta cu siguranță este rugător în ceruri mijlocind pentru fii săi duhovnicești care îl cinstesc an de an în ziua de 26 septembrie. ‘
Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a amintit de calitățile deosebite ale marelui domnitor care au condus la canonizarea acestuia în rândul sfinților:
‘Este important să-l vedem pe acest voievod grijuliu față de urmașul său cu învățămintele pe care împărtășește lui Teodosie, și prin acesta tuturor credincioșilor. Învățături pe care nu te-ai aștepta să le culegi de pe buzele unui voievod. Se comportă ca un sfânt, încât privind la viața lui nici nu știi cum să spui: mai întâi a fost sfânt sau a fost voievod, sfântul a ajuns voievod sau voievodul a ajuns sfânt. A avut o educație, o credință și o iubire față de Dumnezeu pe care nu te aștepți atât de ușor să le întâlnești la un voievod. De aceea rămâne emblematic, fiind un model pentru conducătorii de astăzi ‘
În timpul Sfintei Liturghii Moaștele Sfintei Mucenițe Filoteea au fost așezate în fața baldachinului spre închinare tuturor pelerinilor.
După oficierea Sfintei Liturghii , racla cu Sfintele Moaște a fost purtată de sobor, în procesiune, spre paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.
Manifestările religios-cultural-istorice organizate în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se vor repeta și în anii următori, instalându-se astfel o nouă sărbătoare a Eparhiei, care are în centru pe cei patru sfinți argeșeni : Sfânta Muceniță Filoteea, Sfântul Neagoe Vodă Basarab, Sfântul Mitropolit Iachint de Vicina și Sfântul Cuvios Ionichie cel nou de la Muscel.
În final cei trei ierarhi au vizitat expoziția de costume populare organizată în jurul mănăstirii Argeșului.