Sfântul Mucenic Trifon sărbătorit în Oltenia

De praznicul Sfântului Mucenic Trifon, ocrotitorul ogoarelor, astăzi, 1 februarie 2012, conform unei vechi tradiții locale, în mai multe localități din județul Dolj au fost oficiate slujbe de binecuvântare a plantațiilor de viță de vie, a grădinilor și livezilor. Astfel, la Galicea Mare și Segarcea, preoții au rostit rugăciuni pentru roadă bogată, stropind vița de vie cu apă sfințită pentru a o proteja de dăunători, secetă sau grindină.

La Segarcea, evenimentul a fost onorat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a reprezentanților autorităților publice județene și locale, după cum a precizat Gheorghe Cioiu.

„Prin rugăciunea de astăzi am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru roadele bogate de anul trecut și l-am rugat pe Sfântul Mucenic Trifon să mijlocească pentru noi, în fața tronului ceresc, spre a ne bucura și anul acesta de binefacerile pe care Mântuitorul Iisus Hristos le revarsă asupra celor ce ostenesc în via Sa”, a spus Înaltpreasfintitul Părinte Mitropolit.

În zona Olteniei, tradiția îl consideră pe Sfântul Trifon protector al viilor, grădinilor și livezilor. Aici se practică un ritual complex de pregătire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul (Tăiatul) viilor. Denumirea de Arezean, ca de altfel și obiceiul întâlnit numai în această parte de sud a Olteniei, se crede a fi un împrumut de la bulgari, care numesc sărbătoarea Trifon Zarezan, adica Trifon Tăietorul.

Comentarii Facebook


Știri recente