Sfântul Mucenic și Tămăduitor Pantelimon ocrotește biserica de la Foișorul de Foc din Capitală

Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Foișorul de Foc din București se află astăzi, 27 iulie, în sărbătoare, informează „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, aseară, copiii parohiei au prezentat o piesă de teatru dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, după care a avut loc o procesiune în jurul bisericii, în care au fost scoase moaștele Sfântului Pantelimon. A urmat slujba Vecerniei unită cu Litia și a Acatistului sfântului tămăduitor pe care îl cinstim, urmând ca astăzi să fie săvârșită Sfânta Liturghie din zi de hram. Această parohie este cunoscută în București și datorită faptului că aici au loc numeroase activități educative în care sunt implicați copiii.

Atenția pentru cei mici, grija pentru generațiile următoare de credincioși ai Bisericii, este una dintre prioritățile Parohiei ‘Sf. Mc. Pantelimon’ și ‘Sf. Cuv. Parascheva’ de la Foișorul de Foc din București. În cadrul proiectului ‘Ateneul Sfântului Pantelimon’ se desfășoară diverse activități cultural-educative, printre care aceea de teatru religios, aceasta pentru că în parohie sunt foarte mulți copii. După cum ne-a spus părintele paroh Marian Constantinescu, ‘bucuria mare este că duminică de duminică avem foarte mulți copii mici la împărtășit. De asemenea, o a doua vârstă pe care o avem în biserică sunt copiii de școală. Avem cinci-șase băieți la altar, care se îmbracă în stihare și care și-au învățat fiecare datoria. Într-o duminică sunt în altar, în altă duminică la strană. Avem și tineri în biserică și asta ne mulțumește foarte tare, fete și băieți care dau răspunsurile la Sfânta Liturghie. Cu acești copii ai parohiei avem o trupă de teatru, în cadrul căreia se joacă piese religioase, iar ei se implică foarte mult. Anul trecut, am avut și o mică expoziție de pictură religioasă cu icoane realizate de copii. Una dintre elevele care au pictat a fost laureată a concursului național de creație dedicat Crezului Ortodox’.

‘Ne-am propus să sădim cuvântul lui Dumnezeu în sufletele lor’

Proiectul legat de piesele de teatru în Parohia ‘Sfântul Pantelimon’ – Foișorul de Foc a demarat odată cu implementarea programului catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’. Această acțiune exista și înainte, însă într-o formă mai puțin dezvoltată, în sensul că se obișnuia să se joace o scenetă doar la sărbătoarea Nașterii Domnului. ‘Noutatea a intervenit în momentul în care ne-am extins, deoarece ne-am propus să organizăm piese de teatru și de Paști sau de hramul bisericii. Prima oară, într-adevăr, am făcut piesa de Crăciun, dar apoi am pregătit o piesă despre viața Sfântului Mucenic și Tămăduitor Pantelimon cu prilejul hramului bisericii, apoi o alta, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, cea de-a doua ocrotitoare a bisericii. Ulterior au intervenit și temele acestea anuale puse în dezbatere de Sfântul Sinod, cum ar fi piesa pe care am pregătit-o anul acesta dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, intitulată ‘Dumnezeu S-a milostivit’. Încercăm să ne pliem astfel pe agenda bisericească’, a explicat părintele Bogdan Teleanu, slujitor la această parohie și coordonator al acestui proiect artistic misionar.

Programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’ a început foarte riguros, lucrându-se cu maxim interes pe conținutul manualelor, apoi s-a considerat că este necesar ca lecțiile din manuale să fie puse în practică, una dintre modalitățile găsite fiind teatrul. Astfel, orele de cateheză s-au transformat încet-încet în ore de repetiție pentru teatru. Acestea se desfășoară săptămânal, vinerea, după slujba Vecerniei. ‘Când copiii sunt obosiți, facem ore de cateheză, discutăm prietenește, aflăm care sunt problemele lor și încercăm să-i ajutăm. Încercăm să legăm această activitate artistică de catehezele din cadrul programului ‘Hristos împărtășit copiilor’ și încercăm să facem educație prin teatru religios. De câte ori se desfășoară catehezele cu adulții în biserică, le proiectăm piesele de teatru ale copiilor. Practic, cu ajutorul copiilor îi educăm și pe părinții lor, dacă se poate spune așa. Ne-am propus să facem și terapie prin teatru bisericesc la un cămin unde sunt internați copii cu dizabilități. Anul trecut, a fost proiectată acolo piesa despre Cuvioasa Parascheva, după care copiii împreună cu îndrumătorul grupului au stat de vorbă cu ei și le-au împărțit dulciuri. Pentru copiii noștri a fost o experiență extraordinară deoarece au văzut că există și copii care nu pot fi susținuți de familie sau cu probleme de sănătate grave și a fost un câștig reciproc’, a mai spus părintele Teleanu.

Cei în medie 20 de copii din trupa de teatru a parohiei au vârste cuprinse între 8 și 14 ani, fiecare generație care vine având astfel șansa să-și amintească și să simtă peste ani câștigul acestei imense experiențe dobândite în ograda Bisericii. ‘Prin acest proiect, noi ne-am propus să sădim cuvântul lui Dumnezeu în sufletele lor și avem nădejdea că vor ajunge niște oameni puternici, niște buni creștini. Noi am pus sămânța, dar Dumnezeu udă și face să crească. Micii actori știu că munca lor este valorificată și că merge mai departe; ei conștientizează că nu joacă doar pentru ei, în cadrul orelor de cateheză, ci că fac misiune, iar ceea ce fac se vede. Există și riscul vedetismului, dar cred că nu este de condamnat, pentru că atunci când faci misiune devii o persoană publică. Dacă nu ești văzut nu ai cum să faci misiune’, a adăugat pr. Bogdan Teleanu. Dorința este ca activitățile educative să se dezvolte, prin completarea cu cenacluri duhovnicești.

Adăpost pentru iubire frățească

La parohia de la Foișorul de Foc nu se organizează doar acțiuni educative, ci biserica este mai înainte de toate locul în care, duminică de duminică și sărbătoare, credincioșii de toate vârstele se adună la Sfânta Liturghie, și împreună cu cei trei preoți ai bisericii, pr. Marian Constantinescu, pr. Bogdan Teleanu și pr. Cătălin Niculescu, dau expresie iubirii frățești specifice acestei parohii cu 2.100 de familii. ‘Împreună și cu ajutorul credincioșilor, dar mai ales cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am realizat ceea ce se vede astăzi în biserică, am schimbat iconostase, scaune arhierești, mese pentru sfinți.

Cea mai mare bucurie este ca am dobândit, prin mila lui Dumnezeu, moaștele Sfântului Pantelimon. Le-am așezat în raclă și în fiecare zi biserica este deschisă, astfel încât orice credincios poate intra pentru a se închina și a cere ajutorul lui Dumnezeu. Avem, de asemenea, veșmântul Cuvioasei Parascheva de la Iași și multă lume vine și pleacă cu rugăciunea împlinită. Au venit credincioși care ne-au mărturisit că Dumnezeu i-a ajutat, iar aceasta nu ne-a dat decât putere ca să mergem mai departe’, a mărturisit părintele paroh Marian Constantinescu.

De asemenea, prin susținerea enoriașilor s-a construit în fața bisericii un postament îmbrăcat cu granit și s-au realizat o troiță din lemn mare și altele două din beton, mai mici, care sunt luminate noaptea. De asemenea, au fost realizate două mozaicuri pe frontispiciu, reprezentând pe cei doi ocrotitori ai bisericii. La hramul bisericii, după ce sunt purtate în procesiune, moaștele Sfântului Pantelimon sunt așezate spre închinare într-un cort montat pe postamentul din fața bisericii, unde rămân toată noaptea.

Oamenii din parohie sunt prezenți la biserică și pentru a se îngriji de curățenia ei, dar și pentru a oferi ajutor celor care au nevoie. Printre activitățile social-filantropice regăsim și acordarea de asistență religioasă și materială copiilor de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din sectorul 2 sau ajutorarea celor din Centrul ‘Harap Alb’. Persoanele sărace din parohie, așa cum este și firesc, urmând îndemnul Mântuitorului, nu sunt uitate de biserică. În ceea ce privește activitățile cultural-misionare, sunt organizate pelerinaje la locurile sfinte din țară.

300 de ani de existență

Biserica veche a parohiei, construită din lemn, a fost atestată documentar în iulie 1752. Pe locul acesteia, în 1790 s-a construit o biserică din zid, avariată grav în timpul cutremurului din 1838. Astfel, în anul 1866 s-a inițiat construirea bisericii pe care o vedem astăzi. Piatra de temelie a fost pusă la 22 mai 1872, lucrările de construcție fiind executate după planurile arhitectului Nae Cucu. Un elev al lui Gheorghe Tattarescu, G. Stoenescu, a pictat biserica. În perioada anilor 1839-1895, în jurul bisericii, au existat chilii care se închiriau sau erau locuite de cei ce lăsau bisericii, după moarte, bunurile lor. În preajma sfântului lăcaș, a existat cândva un cimitir de la care s-au mai păstrat numai două cruci de piatră. De asemenea, pe lângă biserică a existat și o școală de învățătură pentru copiii mahalalei.

Biserica a trecut printr-o perioadă de restaurare și îmbunătățire, între anii 1921 și 1926, când, sub îndrumarea arhitectului G. Vasilescu, i s-a adăugat pridvorul deschis și cafasul, făcându-se mai multe reparații și îmbunătățiri. A mai suportat reparații majore după cutremurele din 1940 și 1977. În anul 2008, cu ajutorul credincioșilor, biserica a fost împodobită cu diverse obiecte de cult, candele, iconostase, strane, exprimând dragostea tuturor închinătorilor sfântului lăcaș pentru Sfântul Pantelimon și Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Cateheze și pentru adulți

Nu numai hramul bisericii prilejuiește un program liturgic bogat, ci și oricare altă zi de sărbătoare când, în ajunul ei, se oficiază Vecernia unită cu Litia și cu Acatistul sfântului sărbătorit. De asemenea, în fiecare vineri, de dimineață, se săvârșește Taina Sfântului Maslu, iar după-amiaza, slujbele Vecerniei, Litiei și Acatistul. În fiecare sâmbătă se slujește Sfânta Liturghie și sunt pomeniți cei adormiți. Duminica, o dată pe lună, după ce credincioșii participă la Sfânta Liturghie, spre seară, se reîntorc la biserică, pentru a găsi în cadrul catehezelor ținute de fiecare preot slujitor la rând, răspunsuri la diferite întrebări. ‘Avem un caiet la pangar, unde credincioșii notează din timp întrebările care îl macină, pentru ca noi să știm ce teme să abordăm. Cateheza începe cu Paraclisul Maicii Domnului sau altă rugăciune, după nevoi. Depinde și ce sărbătoare este în preajmă’, a spus părintele paroh Marian Constantinescu.

Comentarii Facebook


Știri recente