Sfântul Mucenic Sava prăznuit la Buzău

Duminică, 12 aprilie a.c., Preasfințitul Părinte Episcop Epifanie a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Mucenic Sava” din municipiul Buzău, cu prilejul hramului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și de un număr mare de credincioși.

Sfântul Mucenic Sava „Gotul” a trăit în secolul al IV-lea d.Hr., supranumit și „veacul de aur al Creștinismului”. S-a născut pe la anul 334, într-un sat aflat nu departe de râul Mousaios (Buzăul de astăzi). În scurta lui viață, l-a mărturisit pe Hristos prin faptă, dar și prin cuvânt, fiind cântăreț bisericesc. La praznicul Învierii Domnului din anul 372, în noaptea a treia după sărbătoare, așa cum arată actul său martiric, Sfântul Sava a fost prins de o ceată de goți păgâni și a fost supus la cazne pentru a se lepada de dreapta credință. După două zile de aprige chinuri, primește moarte martirică, prin înecare în râul Buzău. Era a cincea zi de Paști – 12 aprilie 372. La cererea Sfântului Vasile cel Mare, moaștele Mucenicului Sava au fost duse în Capadocia, așa cum arată scrisoarea prin care Sfântul Vasile, în anul 374, confirma primirea lor și mulțumea celor care au ajutat la aducerea acestora.

Începând cu anul 1996, la inițiativa Preasfințitului Parinte Episcop Epifanie, Sfântul Mucenic Sava a fost rânduit de municipalitate ca ocrotitor duhovnicesc al orașului Buzău, eveniment care a fost marcat prin organizarea unor ample manifestări duhovnicești și culturale, în cadrul cărora a fost sfințit și demisolul Catedralei „Sfântul Mucenic Sava” din municipiul Buzău.

Sursa: Biroul de presă al Episcopiei Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente