Sfântul Mucenic Dimitrie, model pentru tineri

Slujba Privegherii la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost oficiată de Preasfințitul Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, pe scena amplasată lângă Catedrala patriarhală, informează „Ziarul Lumina”.

Corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, condus de pr. lect. dr. Matei Zaharia, a bucurat credincioșii cu cântările deosebit interpretate. În cuvântul rostit la finalul Privegherii, Preasfințitul Episcop Macarie a vorbit despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care ne oferă tuturor, dar mai ales tinerilor, o pildă demnă de urmat prin viața sa de jertfelnicie și râvnă pentru Hristos: „Ne bucurăm că sunt foarte mulți tineri și copii care se nevoiesc împreună cu părinții și cu bunicii lor, veniți toți pe Colina Bucuriei pentru a primi binecuvântarea lui Hristos, Cel ce este minunat întru sfinții Săi. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ne învață ce să facem cu tinerețea și cu viața noastră”.

În continuare, Preasfinția Sa a arătat că tinerii trebuie să îi ajute în mod deosebit pe cei aflați în suferință, în necazuri și în strâmtorări, așa cum marele mucenic, conducător al cetății Tesalonicului, a făcut-o pentru contemporanii săi: „În puterea tinereții noastre putem săvârși mult bine, așa cum ne-au învățat Mântuitorul Iisus Hristos și sfinții, părinții duhovnicești și cei trupești. Pentru că sfinții i-au îngrijit pe bolnavi, atât în timpul vieții, făcându-se pildă de slujire și iubire, cât mai ales după proslăvirea lor”.

O mulțime impresionantă de pelerini a participat la Vecernia unită cu Litia, urmate de slujba Utreniei. „Nu ni s-a părut greu pelerinajul, mărturisesc soții George și Anișoara Boitan. Anul acesta este foarte frumos. E și vremea bună. Nici n-am simțit când a trecut timpul până am ajuns aici, sus. Sperăm ca Dumnezeu să ne țină sănătoși pentru a participa și anul viitor. Nu e prima dată când stăm să ne rugăm la moaștele scoase afară spre închinare. Dar de când au început să fie aduse moaște ale unor sfinți din alte părți, parcă sărbătoarea e mai bogată. Și simțim mai puternic harul.”

Comentarii Facebook


Știri recente