Sfântul Mitropolit Petru Movilă sărbătorit în Biserica Ortodoxă

Sfântul Ierarh Petru Movilă este sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la 22 decembrie. Sfântul fost unul dintre cei mai însemnați mitropoliți ai Kievului și a rămas cunoscut în istorie pentru activitatea sa cărturărească și pentru sfințenia vieții sale.

Câteva repere din viața Sfântului au fost prezentate pentru Radio TRINITAS, de părintele profesor universitar Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

„Sfântul Ierarh Petru Movilă s-a născut la Suceava în anul 1596. A studiat în casa părintească, apoi la Liov unde s-a retras cu mama și frații săi, trăind până la sfârșitul vieții în Polonia. Va intra în monahism la celebra Lavră a Peșterilor după anul 1625, iar în anul 1627 va ajunge egumen, arhimandrit al acestei mănăstiri care va deveni totodată și stavropighie a Patriarhiei Ecumenice. În anul 1633 va ajunge mitropolit al Kievului și va păstori această Biserică până la sfârșitul vieții sale pământești, 22 decembrie 1646”.

Sfântul Ierarh Petru Movilă a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai tipăriturilor în Moldova și Muntenia și este, de asemenea, un reper în formularea învățăturilor de credință la nivelul întregii Ortodoxii, a mai precizat părintele profesor Ion Vicovan.

„Sfântul Petru Movilă este important pentru Biserica Ortodoxă Română pentru că este fiu al ei, deoarece a ajuta Biserica din Moldova și din Țara Românească cu mai multe tiparnițe. A ajutat Moldova trimițând mai mulți profesori la celebra academie vasiliană de la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ și este important pentru Biserica Ortodoxă în general prin întreaga sa activitate de teolog, de păstor și mai cu seamă de alcătuitor al mărturisirii de credință care îi va purta și numele. Sfântul este important pentru români pentru faptul că el este român de origine. Deci, neamul nostru românesc a odrăslit un sfânt mitropolit atât de important pentru Biserica din Ucraina acelei vremi, dar și pentru întreaga Ortodoxie. Românii ar trebui să-l cinstească cunoscându-i viața, editându-i opera și mai cu seamă să îi urmăm și credința, pilda biruirii lor”.

Sfântul Sinod al Biseriii Ortodoxe Ucrainene l-a canonizat pe mitropolitul Petru Movilă în anul 1996, cu prilejul serbării a 400 de ani de la nașterea sa. în 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut canonizarea făcute de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, iar în anul 2002, când s-au împlinit 360 de ani de la Sinodul de la Iași (1642), a fost proclamată oficial canonizarea Sfântului Ierarh Petru Movilă în Catedrala Mitropolitană din Iași, în ziua de 13 octombrie. Data de serbare a vrednicului ierarh a fost stabilită pentru ziua de 22 decembrie, ziua mutării sale la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente