Sfântul Mina, cinstit în bisericile pe care le ocrotește

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 11 noiembrie, pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Mai multe lăcașuri de închinăciune parohiale, schituri și mănăstiri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei poartă acest hram, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

La Biserica „Sf. M. Mc. Mina” din Piatra Neamț au fost aduse spre închinare moaștele Sf. Epictet și Astion de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, iar în parohia Tulbureni din Protopopiatul Botoșani au fost sfințite aseară casa socială și casa mortuară.

Biserica „Sf. M. Mc. Mina” din cartierul ieșean Păcurari, ce aparține de Protopopiatul Iași 1, își cinstește astăzi ocrotitorul. Programul liturgic dedicat acestui eveniment a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Astăzi va avea loc slujba Utreniei, a Acatistului și Sfânta Liturghie, iar la final vor fi pomeniți ctitorii sfântului lăcaș în cadrul slujbei Parastasului. Sărbătoare va fi astăzi și la biserica cu hramurile „Sf. Ap. Andrei” și „Sf. M. Mc. Mina” din cartierul ieșean Podu-Roș, ce aparține de Protopopiatul Iași 2. Slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de către Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va prezida apoi ședința preoților din Protopopiatul Iași 2, ce va avea loc la Centrul de Conferințe „Providența” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

După slujba Vecerniei unită cu Litia de la biserica parohiei Tulbureni, Protopopiatul Botoșani, de aseară, a avut loc sfințirea casei sociale și a casei mortuare construite după standarde europene. După cum ne-a relatat pr. paroh Ovidiu Mărgineanu, lucrările au început acum șase ani, pe o suprafață de peste 270 de metri pătrați. „Cel mai mare sprijin l-am avut din partea Firmei «Victor Construct» din Botoșani, Primăriei Municipiului Botoșani, dar am fost ajutați și de credincioșii din parohie și din orașul Botoșani”, a spus pr. Mărgineanu, care a mai adăugat faptul că, astăzi, credincioșii sunt așteptați să participe la slujba Utreniei, a Sfântei Liturghii și, apoi, la slujba de pomenire pentru cei adormiți.

Credincioșii din municipiul Piatra Neamț se închină, începând de ieri, moaștelor Sfinților Epictet și Astion, aduse la Biserica „Sf. M. Mc. Mina” de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, cu binecuvântarea IPS Teofan și a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sfântul lăcaș închinat ocrotitorului celor păgubiți se află într-un stadiu avansat de construcție, anul acesta efectuându-se lucrări de peste 4 miliarde de lei. „Programul liturgic cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș a început aseară cu slujba Veceniei unită cu Litia, care a fost urmată de o agapă frățească. Astăzi va avea loc slujba Utreniei, Acatistul Sfântului Mina și Sfânta Liturghie”, a afirmat pr. paroh Gheorghe Pușcălău.

Biserica „Sf. M. Mc. Mina” din Bârlad este, și ea, astăzi, în straie de sărbătoare. Sfântul lăcaș a fost ridicat în anul 1856 de către enoriașii acestei parohii, sub îndrumarea pr. Ioan Ghinea. În anul 1905 a fost pictată în ulei, iar în anul 1938 pictura a fost restaurată. În urma cutremurului din 1992, tencuiala interioară a fost înlocuită, sfântul lăcaș fiind pictat din nou, în tehnica frescă.

Hram va fi astăzi și la Schitul „Sf. M. Mc. Mina” al Mănăstirii Sihăstria, la Schitul „Sf. M. Mc. Mina” al Mănăstirii Nechit din județul Neamț și la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Mina” – Roșiori, din județul Suceava. Așa cum este rânduiala în mănăstiri, programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii a Sfântului Mina și va continua astăzi cu slujba Ceasurilor, a Sfintei Liturghii și a Parastasului.

Comentarii Facebook


Știri recente