Sfântul Mc. Iuliu Veteranul cinstit la Mănăstirea Jiana din Episcopia Severinului și Strehaiei

Mănăstirea Jiana din Protoieria Vânju Mare și-a cinstit astăzi, 27 mai, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mc. Iuliu Veteranul, prilej cu care a aniversat și împlinirea a doi ani de la punerea pietrei de temelie.

Zeci de credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii săvârșită de către Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei la altarul de vară special amenajat. Împreună cu chiriarhul locului a liturghisit și un impresionant sobor de clerici alcătuit din ieromonahi, preoți și diaconi.

Răspunsurile la strană au fost date de către grupul Kinonia precum și de către o parte a membrilor grupului psaltic Evloghia din Arhiepiscopia Bucureștilor, după cum ne informează episcopiaseverinului.ro.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți elogiind personalitatea Sfântului Mucenic Iuliu.

” Îl prăznuim azi pe Sfântul Iuliu Veteranul, ocrotitorul acestei Sfinte Mănăstiri ce începe a se construi în partea de sud a județului și a Episcopiei noastre. Sf. Iuliu a fost unul dintre mucenicii mai în vârstă, numiți veterani, care au mărturrisit credința în Hristos. După ce slujise în armată și trecuse prin multe încercări, având peste 25 de ani de slujbă în oastea Imperiului Roman, sfântul nu s-a rușinat a-L mărturisi pe Domnul, motiv pentru care a fost martirizat. A fost luat ca ocrotitor pentru că aceste frumoase plaiuri au fost locuite cândva de veteranii pe care i-a adus stăpânirea romană din întreg imperiul, care au venit aici și s-au căsătorit cu fiicele dacilor, formând cu timpul poporul nostru .Învățăm de la Sfântul Iuliu că se cuvine să nu ne rușinăm a ne numi creștini, ci să fim cu dragoste și cu râvnă în credință”, a spus Preasfinția Sa.

„Ne-am dorit ca această mănăstire să fie aproape de toți enoriașii din sudul județului nostru. Se cuvine, dar, să iubim rugăciunea din timpul Sfintei Liturghii, încercând să avem grija mântuirii. Dumnezeu să răsplătească celor care s-au ostenit a veni în această binecuvântată zi la hramul sfintei mănăstiri”, a mia spus Preasfinția Sa.

În ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008 s-a aprobat înființarea mănăstirii Jiana, cu hramul ,,Sf. Mc. Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, urmând a funcționa în cadrul Protoieriei Vânju Mare.

Piatra de temelie a sfântului așezământ monahal, aflat în construcție, a fost pusă pe 27 mai 2009. Prin înființarea acestei vetre monahale se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare în zona de câmpie a județului Mehedinți.

Comentarii Facebook


Știri recente