Sfântul Maslu în Parohia Secu din Protopopiatul Piatra Neamț

Parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ – Secu, Protopopiatul Piatra Neamț, a început anul trecut ridicarea unei noi biserici, după ce, în 2010, vechiul lăcaș de închinăciune a fost incendiat. Un sobor de preoți a slujit, în urmă cu două zile, Taina Sfântului Maslu în parohia Secu, pentru sănătatea sufletească și trupească a credincioșilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Acum câțiva ani, mulți curioși sau puținii fii ai satului străbăteau drumul prăpăstios de la Barajul Bicaz spre satul Secu – Bicaz. Motivul era simplu: Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’. Începând din luna mai a anului 2009, părintele paroh Cristian Tablan a început o misiune frumoasă și de durată, aceea de a zidi suflete. Până la venirea părintelui Cristian Tablan, în biserica parohială se slujea Sfânta Liturghie o singură dată pe lună. Lăcașul de cult a fost strămutat de la Pângărăcior, vechea biserică parohială fiind lăsată pradă apelor reci ale Bistriței și demolării nemiloase. Mai mult de atât, materialele obținute din demolarea sfântului lăcaș au fost folosite la construcția viaductului de la Poiana Teiului. Biserica parohiei Secu a fost incendiată în luna mai a anului 2010. Într-un sat mic, cu o populație de 90 de suflete, a căror principală grijă este câștigarea unei pâini pentru ziua de mâine, știind că multe familii trăiesc din pensie sau ajutorul social și gospodărie, această încercare avea să aducă unitate și dorința de a ridica un nou lăcaș de cult. De aici și dorința oamenilor de apropiere de sfântul altar, participarea în mod frecvent la Sfintele Taine și slujbele bisericii.

‘Sprijinul material primit a fost mic, dar important’

În această mică comunitate, care este legată prin comuniunea cu Dumnezeu, școala cu clasele I-IV a devenit noua casă a lui Dumnezeu. Într-una din sălile de clasă s-a amenajat un paraclis care a devenit, pentru o perioadă de timp, noul loc de rugăciune. Locul pentru noua biserică parohială a fost sfințit anul trecut de un sobor de preoți, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Temelia noului sfânt lăcaș a fost finalizată în luna septembrie a anului trecut. ‘Sprijinul material primit a fost mic, dar important. Mulțumim lui Dumnezeu și celor care au arătat bunăvoință pentru a așeza o cărămidă la biserica nouă. Vom continua lucrările în funcție de ajutorul și donațiile pe care, cu mila lui Dumnezeu, le vom primi în următoarea perioadă’, a spus pr. paroh Cristian Tablan. Lucrarea liturgică continuă prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, a Sfintei Liturghii și prin organizarea cercurilor pastoral-misionare. Misiunea părintelui paroh Cristian Tablan s-a concretizat prin organizarea catehezei pentru copii, prin vizitele misionare și prin susținerea unor enoriași aflați în necesități materiale. Anul acesta, în parohia Secu vor fi organizate seri duhovnicești în contextul Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Persoanele care doresc să sprijine la ridicarea noii biserici din parohia Secu – Bicaz pot face donații în contul RO21RNCB0196110020470001, deschis la Banca Comercială Română (titular cont: parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ Secu-Bicaz).

Rugăciuni pentru ridicarea noii biserici

În paraclisul parohiei Secu, amenajat în școala din localitate, a fost oficiată joi, 29 martie, o slujbă misionară. Cinci preoți din Protopopiatul Piatra Neamț au slujit Taina Sfântului Maslu, atât pentru binecuvântarea credincioșilor, prezenți la momentul de rugăciune, cât mai ales pentru enoriașii din parohie aflați în suferințe și boli. ‘De când am venit în această parohie s-a săvârșit în fiecare post Sfântul Maslu de obște, iar credincioșii parohiei Secu au simțit împreună-slujirea ca singurul drum de împlinire a dorinței noastre comune: ridicarea noii biserici’, a mărturisit pr. paroh Cristian Tablan.

Comentarii Facebook


Știri recente