Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este sărbătorit astăzi, 27 iulie, în Biserica Ortodoxă. Mai multe biserici de enorie sau de mănăstire, care îl au ca ocrotitor, organizează după săvârșirea Sfintei Liturghii activități culturale, social-filantropice și agape pentru credincioșii care participă la slujbă, informează „Ziarul Lumina”.
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este prăznuit și în Parohia ‘Sfântul Pantelimon’ din Protoieria Ilfov Sud. ‘Aseară am săvârșit slujba de Priveghere cu Acatistul Sfântului Pantelimon, iar astăzi, la prima oră, am scos moaștele Sfântului Pantelimon în foișorul special amenajat. În continuare, săvârșim slujba Sfințirii Aghesmei mici pentru credincioșii din parohie, cât mai ales pentru cei care vin din împrejurimi datorită evlaviei pe care o au față de Sfântul Pantelimon. După săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți din apropierea parohiei noastre, oferim ca mângâiere câte un pachet cu alimente. Sfântul Pantelimon, doctor fără de arginți, este prăznuit de credincioșii noștri cu multă evlavie și se roagă lui pentru tămăduirea neputințelor trupești, mai ales că săptămânal săvârșim, pe lângă Taina Sfântului Maslu, și Acatistul Sfântului Pantelimon’, ne-a declarat părintele Nicolae Tănăsoiu, parohul Bisericii ‘Sfântul Pantelimon’ din orașul cu același nume, de lângă București. La această biserică se află mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.
Sfințire de troiță în Parohia prahoveană Lunca Mare
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este prăznuit și în Protoieria Câmpina. ‘Sfântul Mucenic Pantelimon este ocrotitorul bisericii parohiei din Lunca Mare și al capelelor din Spitalul Municipal Câmpina și Spitalul de Psihiatrie Voila, tot din Câmpina. La toate aceste lăcașuri de cult s-au oficiat rânduielile obișnuite, adică aseară au fost săvârșite Vecernia și Litia, iar astăzi, în ziua prăznuirii, Sfânta Liturghie. La biserica Parohiei Lunca Mare, după Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitori, se sfințește o troiță ridicată întru pomenirea și cinstire acestora. Troița s-a construit în apropierea bisericii, la mai puțin de 100 de metri. Precizez că această biserică a împlinit acum doi ani centenarul de la târnosir, iar acum se desfășoară lucrările de restaurare a picturii și probabil că se va sărbători acest centenar după terminarea lucrărilor’, a precizat părintele protoiereu Costică Dumitru.
Procesiune cu moaște la Constanța
La Constanța au loc mai multe manifestări religioase și culturale cu prilejul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale cărui moaște se află și la Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Manifestările religioase au început aseară cu săvârșirea Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală de către Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, urmată de procesiunea religioasă cu raclele cu moaște ale Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion. Procesiunea a pornit de la Catedrala arhiepiscopală, pe următorul traseu: strada Revoluției – popas de rugăciune la Biserica Greacă, strada Mircea cel Bătrân, Bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugăciune), strada Nicolae Iorga, Bulevardul Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala arhiepiscopală ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’. Astăzi, la ora 6:15 se săvârșește Taina Sfântului Maslu și slujba de sfințire a apei (Agheasma mică), iar de la ora 8:30, la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, IPS Arhiepiscop Teodosie, înconjurat de sobor de preoți și diaconi, oficiază Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice vor fi date de corala bărbătească ‘Armonia’ a Arhiepiscopiei Tomisului, informează Biroul de presă și comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. De asemenea, astăzi, la ora 19:00, la Casa de cultură din Constanța, se desfășoară concertul susținut de tenorul Costel Busuioc, cu participarea Orchestrei simfonice ‘Nae Leonard’ din Galați și spectacolul de poezie ‘The Word is love’.
Sărbătoare la Mănăstirea ‘Lacu Sărat’
Mănăstirea ‘Lacu Sărat’ din județul Brăila, un adevărat centru spiritual de vindecare a durerilor și bolilor sufletești, situată în vecinătatea unui centru de tratament balneoclimateric, și-a sărbătorit astăzi, 27 iulie, ocrotitorul.
„Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian înconjurat de un sobor de preoți, în prezența a peste 600 de credincioși din împrejurimi, pelerini și bolnavi internați la așezământul baleno-climateric din stațiunea Lacul Sărat. Este o sărbătoarea onomastică a sfintei mănăstiri, dar și una aniversară, pentru că piatra de temelie și sfințirea bisericii s-au făcut tot în ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon’, a spus părintele Ștefan Gheorghe, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, după cum informează Radio TRINITAS.
Piatra de temelie a bisericii noii mănăstiri a fost pusă de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, chiar în ziua sărbătoririi Sfântului Pantelimon în 1996, județul Brăila neavând mănăstiri până atunci. După trei ani, timp în care autoritățile municipale, precum și mulți ctitori și donatori au susținut construcția, biserica a fost sfințită, iar corpul de chilii a fost binecuvântat de Arhiepiscopul Dunării de Jos și de Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru.
Așezământul monahal s-a bucurat, pe parcursul anilor, de aducerea moaștelor Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor, Sfântului Nectarie de Eghina, Sfântului Sofronie al Ierusalimului, dar și de vizita SS Bartolomeu I, a patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor personalități ale vieții religioase și civile din țară și de peste hotare.