Sfântul Mare Mucenic Eustație, hramul bisericii parohiei Iancu Vechi – Mătăsari din București

Sfântul Mare Mucenic Eustație (sec. II), sărbătorit în fiecare an la 20 septembrie, este ocrotitorul bisericii parohiei Iancu Vechi – Mătăsari din București (bd-ul Pache Protopopescu, nr. 90). Potrivit documentelor din arhiva parohiei, biserica Iancu Vechi Mătăsari păstrează cu mare evlavie de 140 de ani părticele din sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Eustație, ale soției sale Teopista și ale fiilor lor Agapie și Teopist.

Sărbătoarea va începe încă de miercuri, 19 septembrie 2012, de la orele 17:30, când va fi oficiată slujba Privegherii și va continua joi, 20 septembrie, de la orele 9:30, cu Sfânta Liturghie oficiată de către un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Serviciul de activități cu tineretul și relații publice al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari.

Parohia „Iancu Vechi – Mătăsari” a organizat cu acest prilej mai multe acțiuni social-filantropice.

‘Cu ocazia celui de-al doilea hram al parohiei noastre, comitetul parohial a pregătit sarmale, atât pentru cei care vor participa mâine la sărbătoarea parohiei, dar și pentru cele 100 de familii asistate social de către Parohia Iancu Vechi – Mătăsari. Acestea vor fi distribuite după săvârșirea Sfintei Liturghii de către grupul de tineri și studenți care fac parte din comunitatea parohială de la Biserica Iancu Vechi – Mătăsari’, a declarat pentru TRINITAS TV, Părintele Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari.

Sfântul Mare Mucenic Eustație a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la creștinism se numea Plachida. După convertire, Sfântul Eustație împreună cu soția sa Teopista și fiii lor Agapie și Teopist au fost martirizați în timpul împăratului roman Hadrian (117-138) pentru că au refuzat să renunțe la credința în Hristos.

Biserica Iancu Vechi – Mătăsari este singurul lăcaș de cult din București și printre puținele din țară care păstrează părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Eustație și ale celorlalți membri ai familiei sale.

Biserica veche a parohiei Iancu Vechi – Mătăsari a fost construită între anii 1774 – 1775 de Dumitru Gheorghe Măcelaru, soția sa Ghița (Gherghina) și preotul Ivan de la biserica Silvestru pe terenul dăruit de căpitanul Nicolae Petre și unchiul acestuia, Frangulea, în timpul domnitorului Țării Românești Alexandru Ipsilanti și a mitropolitului Grigore al II-lea.

Cutremurele din anii 1940, 1977, 1986 și 1990 au afectat structura de rezistență a vechiului lăcaș de cult, astfel încât au fost necesare ample lucrări de consolidare. Acestea au început în primăvara anului 2000, dar, din păcate, din cauza unor erori de execuție biserica a fost deteriorată iremediabil. În această situație, biserica veche a fost demolată și s-a construit un lăcaș de cult nou între anii 2002-2008. În prezent, la biserică se fac lucrări pregătitoare pentru începerea picturii interioare și a mozaicurilor exterioare, precum și de finalizare a Centrului social-educational Sfântul Mare Mucenic Eustație din incintă.

Comentarii Facebook


Știri recente