Sfântul Marcu – Ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei

Sfântul Evanghelist Marcu, pomenit de Biserica noastră la 25 aprilie 2012, este întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei. Leul, semnul distinctiv al Sfântului Marcu, se află pe blazonul Patriarhiei pentru a arăta originea apostolică a creștinismului din această zonă a Africii.

Aceasta este una din cele cinci patriarhate antice ale Bisericii, membră a „Pentarhiei”. Ocupă locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenică.

Legăturile duhovnicești dintre străvechea Biserică a Alexandriei și Biserica Ortodoxă Română sunt îndelungate. Cele două biserici și-au arătat o susținere reciprocă mai ales în perioada dintre sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVIII-lea.

Anul trecut, la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost prezent și Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.

Azi, în jur de 300.000 de creștini ortodocși aparțin de Patriarhia Alexandriei, acesta fiind cel mai mare număr de credincioși pe care i-a avut această Biserică de la Imperiul Roman încoace, potrivit TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente