Sfântul Leontie, serbat la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți

Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, ieri, 1 iulie 2012, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bogdana din județul Suceava. La această sărbătoare au venit peste 3.000 de pelerini care s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Municipiul Rădăuți a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare pentru a-l cinsti în mod deosebit pe Sfântul Ierarh Leontie. La primele ore ale dimineții, Înalt Preasfințitul Pimen a fost întâmpinat cu flori de copii de la Așezământul ‘Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți’ al Mănăstirii Bogdana din județul Suceava.

‘Copiii de la așezământul ocrotit de Sfântul Leontie au oferit Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților florile recunoștinței. Sfântul Leontie este cel care a avut grijă de copiii Bucovinei. La această sărbătoare a Rădăuțiului, la care au slujit alături de ierarhul nostru peste 20 de preoți, s-a simțit lucrarea Duhului Sfânt. Pentru câteva ceasuri Rădăuțiul a fost capitala spirituală a Moldovei. Sărbătoarea Sfântului Leontie este premergătoare cinstirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare’, a relatat arhid. Vasile Demciuc.

Cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Pimen a adresat un cuvânt de învățătură în care a arătat ce înseamnă lucrarea Duhului Sfânt prin părinți, evidențiind câteva semnificații ale Evangheliei din Duminica a IV-a după Rusalii. ‘Mântuirea se dobândește prin harul lui Dumnezeu, prin viața de sfințenie și prin fatele bune. Și noi, călugării, suntem datori să ne îngrijim de bătrâni sau de copii părăsiți. Sunt multe cămine pentru bătrâni și pentru copii, organizate de instituțiile statului, însă nu știu câte din ele au un lăcaș de închinăciune. Persoanele adăpostite în centrele de ocrotire socială au nevoie de hrana trupească, dar și de cea sufletească. Copiii adăpostiți în așezământul acestei mănăstiri sunt hrăniți atât trupește, cât și sufletește. Sfântul Ierarh Leontie s-a rugat lui Dumnezeu pentru ca sfintele sale moaște să se afle aici și pentru ca în acest oraș să funcționeze un așezământ pentru cei neajutorați’, a spus Înalt Preasfințitul Pimen.

Arhim. Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana, a mulțumit Înalt Preasfințitului Pimen pentru că a slujit Sfânta Liturghie, arătând importanța existenței Așezământului ‘Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți’ în zona Rădăuțiului. De asemenea, Iustin Dragomir a mai adăugat că Rădăuțiul este poarta prin care se intră în Bucovina. ‘Hramul Mănăstirii Bogdana a fost împodobit de prezența a peste 3.000 de credincioși. Pelerinii au primit din partea obștii așezării monahale pachete cu alimente. Am rămas impresionat de atmosfera adâncă de rugăciune și de răbdarea pe care au avut-o credincioșii prezenți care au stat câteva ore la rând pentru a se închina moaștelor Sfântului Leontie de la Rădăuți’, a mai spus arhid. Vasile Demciuc.

Comentarii Facebook


Știri recente