Sfântul Ioan Valahul adună românii în jurul bisericii

Credincioșii ortodocși din toată țara îl cinstesc astăzi, 12 mai, pe unul dintre cei mai tineri sfinți din calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ioan Valahul. El este ocrotitorul a numeroase biserici și centre socio-culturale, dar și al tinerilor care îl au ca model de curaj în fața tentațiilor vremii, informează „Ziarul Lumina”.

Stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!’ Sunt cuvintele cu care un tânăr de aproape 18 ani a deschis poarta cerului și s-a făcut pildă de curaj pentru toți tinerii din vremea lui și de peste veacuri. Sfântul Ioan Valahul este mucenicul care, copil fiind, și-a uimit persecutorii prin maturitatea cu care și-a primit dumnezeiescul sfârșit. Curajul, fermitatea, frumusețea sufletului și a trupului, discernământul duhovnicesc și stăpânirea de sine sunt virtuțile cu care el a pătruns în evlavia poporului român și în conștiința a numeroși tineri din toată țara, care l-au luat ca ocrotitor.

Doi ani de prietenie sub ocrotirea Sfântului Ioan Valahul la Giurgiu

Mărturii ale acestei evlavii deosebite stau numeroasele centre educaționale și sociale care își desfășoară activitățile sub ocrotirea sfântului valah. Unul din aceste așezăminte este și Centrul pentru copii și tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’, găzduit de sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului, care implică anual în activitățile sale peste 3.000 de tineri de la școlile și liceele din județul de la Dunăre. Astăzi, centrul împlinește doi ani de la înființare, timp în care tinerii au participat cu entuziasm la cateheze, cercuri de informatică, literatură, pictură, artă fotografică, muzică, folclor, teatru, concursuri, dezbateri, audiții și vizionări de filme, acțiuni de ecologizare.

Anul acesta, tinerii din Giurgiu își sărbătoresc prietenul și ocrotitorul printr-un program deosebit. La manifestări participă și elevii Seminarului Teologic ‘Teoctist Patriarhul’ din Giurgiu, care până în anul 2008 a purtat numele Sfântului Ioan Valahul. ‘Aseară, în ajunul sărbătoririi Sfântului Mucenic Ioan Valahul, la Centrul eparhial pentru copii și tineret ‘Sfântul Mucenic Ioan Valahul’, un sobor de preoți, au săvârșit slujba Vecerniei, unită cu Litia, după care tinerii au mers la Centrul Cultural ‘Ion Vinea’, unde au vizionat piesa de teatru ‘Hoțul de mărgăritare’, scrisă de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. Astăzi, 12 mai, la Biserica ‘Buna Vestire’ din Giurgiu, sărbătoarea începe de la ora 8:00, cu împărtășirea copiilor, urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Ambrozie. Tot cu prilejul împlinirii a doi ani de la inaugurarea centrului și a 15 ani de la înființarea Seminarului Teologic din Giurgiu, se organizează de la ora 12:00 și Concursul ‘Ritmuri de Toacă’, devenit deja tradiție’, ne-a declarat părintele consilier Georgian Tudor, secretar eparhial și coordonatorul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Giurgiului.

Activități catehetice, recreative și de valorificare a patrimoniului

Un alt centru de tineret care a fost pus sub ocrotirea Sfântului Ioan a fost inaugurat anul trecut, la 4 noiembrie. Centrul cultural-catehetic ‘Sfântul Ioan Valahul’ din Cut, județul Alba, a fost înființat pentru a veni în sprijinul elevilor de la Școala cu clasele I-VIII ‘Septimiu Albini’ din localitate, dar și a altor tineri din parohie, care vor să participe la diverse activități catehetice și recreative sau la activități de valorificare a patrimoniului cultural local. ‘Pentru a crește sănătoși, frumoși și cuminți, tinerii trebuie să fie credincioși. Această lucrare se face, în primul rând, în casa fiecăruia, apoi la școală și la biserică. În ultima vreme s-a constatat că este multă nevoie de educație creștină, de aceea s-au realizat aceste centre catehetice. Chiar patronul acestei școli catehetice, Sfântul Ioan Valahul, este un tânăr de la care se poate lua exemplu’, a spus la inaugurare Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Un sfânt îndrăgit de românii din diaspora

Cultul Sfântului Ioan Valahul a dobândit, mai ales după anii â90, o strălucire deosebită, motiv pentru care sute de biserici l-au luat ca patron spiritual. Ultimul sfânt lăcaș care a primit acest hram este Capela ‘Sfântul Ioan Valahul’ a Parohiei Ortodoxe Române din Strasbourg, sfințită anul acesta, la 10 aprilie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Fiind un sfânt român, și încă unul foarte iubit, tot mai multe parohii din diaspora își așază viața duhovnicească și misiunea sub patronajul Sfântului Ioan Valahul. Câteva dintre acestea sunt Parohia ortodoxă română din Landshut, Germania, păstorită de părintele paroh Adrian Vasilache, Parohia ortodoxă română din Casale Monferrato, Italia, păstorită de Dorinel Panfil, și Parohia ortodoxă română din Oslo, Norvegia, păstorită de părintele paroh Alin Teican, care a găzduit anul trecut, de sărbătoarea Sfântului Ioan Valahul, Congresul tinerilor din Scandinavia.

Tot în acest an, la propunerea preoților români din Serbia de răsărit, Preasfințitul Daniil, Episcop al Daciei Felix, a binecuvântat ca parohia românească din Nigocin să îl ia ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Astfel, în Sâmbăta lui Lazăr, pe 16 aprilie, credincioșii Parohiei ortodoxe române ‘Sfântul Mucenic Ioan Valahul’ din Nigocin au avut bucuria de a asculta pentru prima dată, după un secol și jumătate, Sfânta Liturghie în limba lor maternă, săvârșită în paraclisul Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, de către protopop iconom stavrofor Boian Alexandrovici, împreună cu preoții Iel Buobu Lui, parohul de Horreum Margi și Isacova, și Ioan Liviu Micu, secretar al protopopiatului.

Tot mai multe biserici din țară îl primesc ca patron spiritual

În țară există, de asemenea, numeroase parohii închinate Sfântului Ioan Valahul, care desfășoară diverse activități sociale, culturale și misionare cu tineretul. Una dintre aceste parohii se află în cartierul ieșean CUG (Rond Vechi), din Protopopiatul Iași 2, unde Sfântul Ioan Valahul se bucură de cinstirea elevilor de la Colegiul ‘Octav Băncilă’ din Iași, care în ziua prăznuirii sale obișnuiesc să susțină în parcul aflat lângă sfântul lăcaș un concert de muzică populară tradițională. În ultimii ani, tot mai multe biserici au mai luat, pe lângă hramul principal, și hramul Sfântului Ioan Valahul. O astfel de parohie este cea din Antonești, județul Teleorman, care se află în rugăciunile Sfântului Ioan Valahul din anul 2009, când a fost resfințită. De 11 ani, în fiecare zi de 12 mai, locuitorii Craiovei își cinstesc sfântul ocrotitor participând la hramul Bisericii ‘Sfântul Ioan Valahul’, sfântul lăcaș care străjuiește și binecuvântează trecătorul ce intră în Bănie pe poarta de nord a orașului, pe cei ce se îndreaptă spre gară, dar și pe tinerii și profesorii celor trei licee din jur: Grupul Școlar ‘Gheorghe Bibescu’, Colegiul Național ‘Ștefan Velovan’ și Liceul Energetic. O biserică închinată sfântului valah se construiește și la parohia din Bârsana, județul Maramureș.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…