Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cinstit în Moldova

Biserica noastră îl pomenește astăzi, 5 august 2011, pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Astăzi va fi sărbătoare la două seminarii din Arhiepiscopia Iașilor, precum și în mai multe biserici și așezări monahale pe care Sfântul Ioan Iacob le ocrotește.

Pelerinii sunt așteptați astăzi să participe la hramul Bisericii ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’, aflată în curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii, iar astăzi, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, a fost editată cartea ‘Învățături pentru copii ale Sfântului Ioan Iacob Hozevitul’, care cuprinde scene din viața Sfântului, pictate de elevii seminarului. Amintim că în biserica Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț se află o părticică din moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, așezată într-o raclă sculptată în lemn, alături de metaniile și camilafca Sfântului.

Sărbătoare este astăzi și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ din Dorohoi. Ieri- dimineață a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, care a fost urmată de o prezentare de referate despre viața Sfântului Ioan Iacob. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în această dimineață programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie. La final, Corul ‘Haris’ al seminarului va susține un concert de cântări religioase. ‘Hramul din acest an vine ca o încununare a activităților din anul 2010-2011 în care am avut multe reușite frumoase și motivante. Am fost ajutați de Înalt Preasfințitul Teofan, care s-a implicat mult în asigurarea prosperității școlii și a zonei Dorohoiului, după inundațiile de anul trecut’, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi.

Rugăciune în satul natal al Sfântului Ioan Iacob

Sfântul Ioan Iacob va fi sărbătorit astăzi și în satul natal – Crăiniceni – din județul Botoșani. În Biserica ‘Sfânta Treime’ din parohia Crăiniceni, Protopopiatul Darabani, va fi oficiată în această dimineață, de la ora 8:00, slujba Utreniei, care va fi urmată de Sfânta Liturghie. ‘La finalul programului liturgic va avea loc un pelerinaj de la biserica parohială din Crăiniceni spre casa Sfântului Ioan Iacob. Aici va fi oficiată slujba Aghezmei mici, Acatistul Sfântului Ioan Iacob, iar la final se vor citi rugăciuni pentru odihna veșnică a rudelor Sfântului, care au plecat la Domnul. În această zi ne vom bucura duhovnicește. Aceste locuri binecuvântate de pe malul Prutului din județul Botoșani l-au dat Bisericii noastre pe Sfântul Ioan Iacob. El este Sfântul zilelor noastre și rugător către Domnul nostru Iisus Hristos’, a declarat pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

Biserica cu hramurile ‘Sf. Vasile cel Mare’ și ‘Sf. Ioan Iacob de la Neamț’ din cartierul ieșean Nicolina, aparținând de Protopopiatul Iași 2, își serbează cel de-al doilea hram.

Tot azi se află în sărbătoare Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob Românul’ din Botoșani.

Hram va fi și la Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ – Corlățeni – Pojorâta (foto) din județul Suceava, unde Sfânta Liturghie va fi oficiată azi de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente