Sfântul Ioan Iacob de la Neamț cinstit de credincioșii din Piatra Neamț

La Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” – Mărăței din Piatra Neamț au fost aduse vineri moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. Timp de trei zile, sute de pietreni s-au rugat în timpul programului liturgic dedicat acestui eveniment, informează ‘Ziarul Lumina’.

Moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, care se află la Biserica „Sfântul Ioan Iacob” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, s-au aflat timp de trei zile la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piatra Neamț. Sfântul Ioan a fost întâmpinat vineri de mulțime de credincioși cu prapuri și icoana Sfântului Ioan Botezătorul, în glasul clopotelor și al cântărilor specifice. „A fost o întâmpinare emoționantă întrucât noi am perceput-o ca pe o întâlnire a Sfinților Ioan Iacob și Ioan Botezătorul. Sf. Ioan Iacob a avut o mare evlavie la Sf. Ioan Botezătorul, ca unul căruia i-a purtat numele, străduindu-se în viața lui să urmeze pilda vieții celui ce a fost glasul celui ce strigă în pustie și ca unul ce a fost egumen la schitul românesc de la Iordan, acolo unde Sf. Ioan Botezătorul L-a botezat pe Mântuitorul Hristos”, a declarat părintele paroh Vasile Păvăleanu. Programul a continuat cu citirea Acatistului Sfântului Ioan Iacob, la sfârșitul căruia, părintele Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, a vorbit despre viața Sfântului pomenit de Biserica noastră pe 5 august, iar părintele Vasile Păvăleanu a remarcat importanța prezenței sfintelor moaște adăpostite de Biserica „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” la Piatra Neamț. „Am socotit acest pelerinaj ca pe un act providențial întrucât, în drumul său spre Țara Sfântă, Sf. Ioan Iacob s-a închinat în biserica noastră”, a mai adăugat părintele Vasile Păvăleanu.

„Credem că râvna Sfântului, evlavia lui vor rămâne în biserica noastră”

Pe parcursul zilelor cât sfintele moaște au poposit la Biserica ‘Sf. Ioan Botezătorul’ din Piatra Neamț a fost săvârșită Sfânta Liturghie, Vecernia, Sfântul Maslu, iar slujba Acatistului s-a săvârșit necontenit. ‘Credem că râvna Sfântului, evlavia lui vor rămâne mai departe în biserica noastră și în rândul credincioșilor. Cu rugăciune și cu evlavie păstrăm momentul acestui pelerinaj în inimile noastre, ale tuturor, ale celor care suntem din Piatra Neamț. Am mare evlavie la Sf. Ioan Iacob, întrucât am vizitat Țara Sfântă în anul 1986. Apoi, fiind profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, unde se păstrează părticica din sfintele lui moaște, îl cinstim necontenit pe Sf. Ioan Iacob; în cinstea lui a fost ridicată și biserica din curtea seminarului. Venirea sfintelor moaște a însemnat o întărire a evlaviei față de Sf. Ioan Iacob a noastră, a părinților care slujim la Biserica ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Piatra Neamț’, a conchis părintele Vasile Păvăleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente