Sfântul Ioan Gură de Aur prăznuit de arădeni

Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Ioan Hrisostom, primite în dar din Cetatea Vaticanului, așezate spre a fi cinstite într-o frumoasă raclă din argint.

Sărbătoarea marelui ierarh, prăznuit la 13 noiembrie, devine an de an un eveniment așteptat și trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioșii arădeni, informează „Ziarul Lumina”.

În ziua de luni, 12 noiembrie, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a participat, ca în fiecare an, la slujba Vecerniei cu Litie, care deschide sărbătoarea praznicului, înconjurat de soborul preoților și diaconilor catedralei. Tot acum a avut loc și procesiunea cu sfintele moaște, purtate de soborul slujitor în jurul catedralei. Preoți și credincioși cu făclii aprinse au intonat troparul sfântului, dând glas sentimentelor de cinstire, și au rostit rugăciuni stăruitoare pentru ocrotirea sănătății și revărsarea belșugului de daruri dumnezeiești. Sfintele moaște împreună cu icoana sfântului au fost așezate în mijlocul catedralei, unde vor rămâne mai multe zile spre a fi cinstite de către credincioșii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

În cuvântul de învățătură rostit, chiriarhul a evocat momente importante ale vieții Sfântului Ioan Gură de Aur, arătând covârșitoarea contribuție pe care a avut-o în istoria bisericească în plan teologic, liturgic, pastoral și social. În continuare, ierarhul s-a oprit asupra suferințelor îndurate pentru statornicia în credință, devenind pildă credincioșilor.

Liturghie arhierească

În ziua de 13 noiembrie, în Catedrala „Sfânta Treime”, IPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoților slujitori. Predica zilei a fost axată pe învățătura Bisericii despre cinstirea sfintelor moaște. Înalt Preasfinția Sa a scos în evidență faptul că în zilele noastre tot mai mulți credincioși fac pelerinaje la locurile care adăpostesc sfinte moaște, în țară și dincolo de hotarele ei. Totodată, prin strădania conducerii Bisericii, a Sfântului Sinod, în mod special a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în țara noastră au fost aduse spre cinstire moaștele unor importanți sfinți la care poporul dreptcredincios are mare evlavie. În fiecare eparhie, în bisericile-catedrale, cum este cea arădeană, credincioșii au posibilitatea exprimării credinței în Dumnezeu prin cinstirea moaștelor sfinților Săi, spre dobândirea sănătății trupești și sufletești, mai ales în acest an consacrat îngrijirii celor suferinzi, a arătat Înalt Preasfinția Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul cuvenit, a fost hirotonit întru preot diaconul Mihail Pădurean, pe seama Parohiei Bocsig Gară.

Spre a încheia sărbătoarea și ca o deschidere spre începutul Postului Crăciunului, în sera zilei, s-a săvârșit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur. Numărul mare de prezenți în aceste zile este expresia vie a evlaviei de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în rândul credincioșilor arădeni, și nu numai.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…