Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, este sărbătorit astăzi de Biserica Ortodoxă

Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit de Biserica Ortodoxă astăzi, 13 noiembrie. Arhiepiscopul Constantinopolului mai este sărbătorit și în zilele de 27 și 30 ianuarie.

Sfântul Ioan s-a născut în anul 344, în Antiohia. Mama sa, rămasă văduvă de tânără, și-a închinat viața creșterii copilului. Ioan a fost botezat la vârsta de 20 de ani și a avut cei mai vestiți dascăli din Antiohia: Libanius și Andragatie. Posteritatea îi va adăuga supranumele „Gură de Aur” (Hrisostom). În munții din preajma Antiohiei și-a petrecut patru ani într-o mănăstire și doi ani de pustnicie, într-o peșteră. Arhiepiscopul Meletie l-a hirotonit diacon (38l), iar Flavian, urmașul lui Meletie, l-a hirotonit preot (386). În această vreme, Sfântul Ioan a scris tratatul Despre preoție, închinat prietenului său Vasile. Ca preot, timp de 12 ani, a fost slujitorul și predicatorul Patriarhiei din Antiohia. Din acest timp ne-au rămas Cuvântările asupra Evangheliei de la Matei, Cuvântările despre statui și Cuvântările la cele l4 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel. După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Sfântul Ioan s-a ostenit mult cu răspândirea credinței și convertirea la ortodoxie a goților arieni de la Dunăre, cu evanghelizarea locuitorilor de la sate, cu întemeierea de așezăminte pentru bolnavi și săraci, pentru fecioare și văduve. A alcătuit Sfânta Liturghie care-i poartă numele și a scris cca 500 de predici pentru îndreptarea năravurilor, împotriva luxului, a lăcomiei și pentru Evanghelia iubirii de oameni. Însă din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit la Cucuz, în Armenia. A răposat la Comane, în Armenia, la 14 septembrie 407. Ultimele sale cuvinte au fost: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.

În anul 438, patriarhul Proclu al Constantinopolului a mutat moaștele Sfântului Ioan în Biserica „Sfinților Apostoli” din Constantinopol. Împăratul Teodosie cel Tânăr și sora sa Pulheria au cerut iertare pentru părinții lor. Din 1 mai 1626, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se găsesc la Roma.

În anul 1997, Eminența Sa, Cardinalul Silvano Piovanelli, Arhiepiscopul Florenței, a dăruit Patriarhiei Române părticele din cinstitele moaște ale sfântului, pentru viitoarea Catedrală patriarhală. În urmă cu doi ani, cu ocazia împlinirii a 1600 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ioan Gură de Aur (cu ziua de sărbătorire la 13 noiembrie), moaștele arhiepiscopului Contaninopolului au fost purtate în procesiune de la Catedrală patriarhală la biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Aici vor rămâne până când viitoare Catedrala patriarhală va fi gata.

Un fragment din relicvele Sfântului Ioan Gură de Aur se găsește și la biserica Schitului Darvari din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente