Sfântul Ioan cel Nou, serbat la Suceava și Iași

Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” și-a serbat ieri hramul. Cu acest prilej, sute de credincioși din toată țara au participat la slujba Sfintei Liturghii. Pelerinii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou și au luat apă sfințită de la izvorul sfântului. Tot ieri și-a cinstit ocrotitorul Biserica Nicoriță din Protopopiatul Iași 2.

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Sute de credincioși au participat de ziua sfântului la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în biserica Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, unde se află și moaștele sfântului martir. După cum ne-a spus arhim. Vartolomeu Chira, starețul mănăstirii, în cuvântul de învățătură adresat pelerinilor prezenți la slujba de hram, IPS Pimen a vorbit despre viața Sf. Ioan cel Nou, despre răbdarea și curajul de care a dat dovadă acest sfânt. „Credincioșii s-au umplut de bucurie și mulțumire sufletească, plecând la casele lor cu mult curaj, înnobilați sufletește de prezența lui Hristos euharistic în inimile lor și a Sf. Ioan cel Nou, la ale cărui moaște s-au închinat cu toții”, ne-a mărturisit starețul mănăstirii.

Așa cum este tradiția, în fiecare an, pe 2 iunie, se face un pelerinaj de la Biserica „Sf. Ioan cel Nou” până la izvorul sfântului, unde se oficiază slujba Aghezmei. Pelerinajul de ieri a fost condus de IPS Pimen, înconjurat de un sobor de 20 preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși veniți din toată țara.

Zidirea bisericii Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” a fost începută de voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, în 1514, și terminată de Ștefăniță Vodă, fiul lui Bogdan, în 1522, așa cum ne arată și pisania aflată deasupra ușii de intrare în pridvor. A fost ridicată în primul rând pentru a face față mulțimii credincioșilor care veneau să se închine moaștelor pe care mănăstirea le adăpostește din anul 1589. Până la această dată, moaștele s-au aflat, încă de la aducerea lor de la Cetatea Albă, în 1402, în Biserica Mirăuților, fosta Catedrală mitropolitană.

Tot ieri și-a serbat hramul Biserica „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” – Nicoriță din Iași. Programul liturgic a început luni, 1 iunie, cu slujba Vecerniei, a Litiei și a Acatistului, oficiată de un sobor de 12 preoți. La finalul acestei slujbe a avut loc întrunirea Cercului pastoral nr. 1 al Protopopiatului Iași 2. Ieri dimineață a fost oficiată slujba Aghezmei, care a fost urmată de slujba Utreniei și de Sfânta Liturghie. „După săvârșirea Sfintei Liturghii am făcut pomenirea pentru ctitorii bisericii, la finalul căreia toți credincioșii au primit, ca în fiecare an, un pachet cu alimente”, ne-a relatat pr. paroh Ioan Leonte. Biserica „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din Iași a fost zidită pe locul unde, la 1402, au fost întâmpinate moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, împreună cu ierarhi și întreaga Curte Domnească. Actuala biserică a parohiei ieșene, ocrotită de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, a fost zidită în anul 1627 de Nicoriță Baltag, pe locul uneia mai vechi, din lemn.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente