Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă starea de veghe a conștiinței Bisericii

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc la 7 ianuarie pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. Istoria Bisericii îl consemnează drept ultimul prooroc al Vechiului Testament. El L-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos și L-a făcut cunoscut lumii ca Mesia cel așteptat.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat pilda demnă de urmat a vieții Sfântului Ioan Botezătorul.

„Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul tuturor celor care se nevoiesc, care nu-și adaptează modul de a gândi și de a trăi la starea lumii căzute. El se lupta singur într-o societate coruptă, decăzută, o societate rătăcită. Era glasul celui ce strigă în pustie, era glasul lui Dumnezeu care trezește conștiințe rătăcite și suflete pustiite, tocmai pustiite din cauza lipsei legăturii sufletului cu Dumnezeu, izvorul vieții. Sfântul Ioan Botezătorul are o valoare duhovnicească pentru întreaga Biserică și reprezintă starea de veghe a conștiinței creștine, a conștiinței Bisericii. De asemenea, el este un luptător cu păcatul și este un luptător împotriva patimilor. Totodată, este un luptător împotriva a tot ceea ce degradează firea umană și o înstrăinează de Dumnezeu. În această zi de pomenire a Sfântului Ioan Botezătorul cel binecuvântat de Dumnezeu cerem Mântuitorului Iisus Hristos ca pentru rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul să ne dăruiască și nouă credință puternică, rugăciune fierbinte și împlinirea voii lui Dumnezeu în viața noastră îndemnând și pe alții să se pocăiască, să se îndrepte pentru a dobândi fericita împărăție a Preasfintei Treimi, lumina, iubirea și pacea veșnică a iubirii milostive a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh spre mântuirea noastră a tuturor”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, după cum informează Radio TRINITAS.

Peste două milioane de români poartă numele de Ioan, Ioana sau derivate din acestea. Cu acest prilej Patriarhul României le-a urat La mulți ani!: „Dorim să exprimăm urări de sănătate, de bucurie, de ajutor de la Dumnezeu întru tot lucrul bun tuturor celor care poartă numele de Ioan sau Ioana și derivatele acestor nume dorindu-le ani mulți cu sănătate spre slava lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire”.

Înaintemergătorul Domnului este și cel care arată diferența dintre botezul pocăinței, cu apa de la Iordan, și cel creștin, despre care spune că avea să fie „cu Duh Sfânt și cu foc”.

Comentarii Facebook


Știri recente