Sfântul Ioan, binecuvântarea lui Dumnezeu

În Biserica Ortodoxă a fost prăznuită ieri, 24 iunie 2011, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară din incinta Reședinței patriarhale. În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a adresat un cuvânt de speranță și de binecuvântare către toți cei care doresc să aibă copii, informează „Ziarul Lumina”.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice. ‘Evanghelia de astăzi ne arată lucrarea lui Dumnezeu în istorie pentru mântuirea lumii, mai precis ne arată cum Dumnezeu cheamă oamenii să împlinească planul Lui de mântuire a lumii și pe care îi pregătește cu o înțelepciune copleșitoare, pentru că înainte de a se naște cineva Dumnezeu știe care este vocația în planul de mântuire a lumii a persoanelor pe care El le cheamă la viață și pe care le cheamă la slujire’, a spus Preafericirea Sa.

În general, Biserica nu face pomenirea nașterii cuiva, ci doar pomenirea Nașterii Mântuitorului, pomenirea Nașterii Născătoarei de Dumnezeu și pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, considerat de Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind ‘cel mai mare om care s-a născut din femeie’. ‘Ziua de 24 iunie a fost fixată ca zi de pomenire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul nu în mod întâmplător, ci ținându-se seama de o semnificație cosmică, și anume când începe să scadă ziua și să crească noaptea, după solstițiul de vară din 21 iunie. Iar Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost fixată în 25 decembrie, după solstițiul de iarnă din 22 decembrie, când începe să crească ziua. Este o rânduială gândită și voită de Biserică în înțelesul că Sfântul Ioan Botezătorul care reprezintă Legea Veche se naște într-o vreme în care se micșorează ziua și scade lumina zilei, arătând prin aceasta că Legea Vechiului Testament începe să apună pentru că vine o nouă lege, Legea lui Hristos, sau Legea Harului care aduce lumina mântuirii lumii’, a mai spus Preafericirea Sa.

Copiii sunt o binecuvântare a lui Dumnezeu

La final, Preafericirea Sa i-a felicitat pe toți cei care poartă acest nume și a evidențiat faptul că toți copiii sunt o binecuvântare a lui Dumnezeu.

‘Cu ocazia sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul felicităm pe toți cei care poartă numele Sfântului Ioan și în același timp adresăm cuvânt de speranță, de încredere către toți cei care doresc să aibă copii pentru că, iată, Dumnezeu ne arată că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut pe când părinții lui erau foarte înaintați în vârstă, astfel încât el este rodul rugăciunilor părinților săi, preotul Zaharia și soția lui, Elisabeta. Îngerul i-a spus preotului Zaharia, ‘Dumnezeu a ascultat rugăciunea ta’, deci răspuns la rugăciune a fost nașterea acestui copil. Ioan înseamnă ‘binecuvântarea lui Dumnezeu’ sau ‘cel binecuvântat de Dumnezeu’. Iată cum numele însuși arată că un copil care este rodul rugăciunilor este o binecuvântare a lui Dumnezeu. Toți copiii sunt o binecuvântare a lui Dumnezeu, dar mai ales cei pentru nașterea cărora s-au rugat părinții. Astăzi, când numeroase familii ar dori să aibă copii și nu au, alte familii însă ucid copii prin avorturi. Este o mare diferență și o mare prăpastie între cei care doresc să aibă copii și nu pot avea și cei ce au copii și nu-i lasă să se nască. Important după toate este să-i și creștem în credință. Să nu credem că fericirea este doar a avea o casă, o școală sau o situație bună în societate, adevărata fericire este pregătirea noastră pentru fericirea veșnică întru Împărăția lui Dumnezeu’, a mai spus Preafericirea Sa.

Altarul de vară se află în curtea interioară a Reședinței patriarhale și are hramurile ‘Învierea Domnului’, dar și sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul care sunt scrise cu culoare roșie în calendar, deoarece în apropiere se află o statuie în bronz a Sfântului Ioan Botezătorul prunc. Este vorba de o copie a sculpturii celebrului sculptor Paul Dubois, care a realizat această operă în anul 1861, la Roma.

Comentarii Facebook


Știri recente