Sfântul Ilie Tesviteanul, cinstit în biserici moldave

Biserica Talpalari și Biserica ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Iași au îmbrăcat ieri, 20 iulie, straie de sărbătoare. Ieșenii au venit în număr mare la hramul acestor sfinte lăcașuri pentru a participa la serbarea celui de-al doilea hram. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) l-au cinstit ieri pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost sărbătorit ieri în mod deosebit la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ – Talpalari din Iași, păstorită de pr. Constantin Sturzu, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Credincioșii din parohie și numeroși ieșeni s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiate de arhim. Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia din Iași, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acestei slujbe au fost rostite ectenii și rugăciuni pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra credincioșilor din parohie și pentru odihna veșnică a arhimandritului Arsenie Papacioc. Cuvântul de învățătură a fost rostit de ierod. Serafim Pantea de la Mănăstirea Golia din Iași, care a vorbit despre sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, pornind de la textul Evangheliei citit în timpul Sfintei Liturghii. Ierod. Serafim Pantea a explicat că Dumnezeu dă oamenilor încercări prin care să se ridice, să se curățească și să se înalțe către Cel Preaînalt. La final, pr. dr. Valentin Ioan Istrati, slujitor la Biserica Talpalari din Iași și redactor-șef al portalului ‘Doxologia’ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a mulțumit părinților slujitori și credincioșilor care au participat la slujba de hram. Programul a continuat cu slujba de pomenire pentru cei adormiți, care a fost urmată de o agapă frățească.

Moment de reculegere pentru părintele Arsenie Papacioc

În biserica cu hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’, ‘Sfântul Ilie’ și ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din cartierul ieșean Alexandru cel Bun se realizează lucrările de pictură interioară. Slujba Vecerniei a fost oficiată în ajunul sărbătorii de pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, alături de un sobor de 20 de preoți. La îndemnul părintelui paroh Petrică Lehaci, soborul de preoți, enoriașii și pelerinii au ținut un moment de reculegere pentru vrednicul de pomenire părinte Arsenie Papacioc, plecat la Domnul pe 19 iulie. După ce s-au închinat raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, oamenii au fost miruiți și au primit litie, după care au primit câte un pachet cu alimente oferit prin grija consiliului și comitetului parohial. Slujba hramului a continuat ieri-dimineață cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie, Te Deum pentru cei care și-au serbat onomastica și Parastasul pentru cei adormiți. Răspunsurile liturgice în timpul Sfintei Liturghii au fost date de Corul ‘Nectarios’ al bisericii, dirijat de Ana-Maria Dumitru.

Zeci de biserici din cele 26 de protopopiate ale eparhiilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și-au cinstit ieri ocrotitorul. Oamenii au venit să se roage în timpul programului liturgic, cerând mijlocire la Dumnezeu prin rugăciunile Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…