Biserica Ortodoxă Română sărbătorește mâine, 30 august, pe Sfântul Ierarh Varlaam Mitropolitul Moldovei. Sfântul Ierarh Varlaam a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007, proclamarea oficială a canonizării având loc în data de 30 august același an, la Mănăstirea Secu. Născut, în jurul anului 1590 Sfântul Mitropolit Varlaam a păstorit Mitropolia Moldovei între anii 1632-1653. Ultimii 4 ani din viață i-a trăit în smerenie, în rugăciune și în viețuire sfântă, la Mănăstirea Secu, trecând la Domnul către sfârșitul anului 1657.
Mai multe informații despre personalitatea Sfântului Ierarh Varlaam a oferit pentru Radio TRINITAS părintele profesor universitar Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iași.
„A activat în mod deosebit în domeniul culturii, mai cu seamă a făcut traduceri ceea ce înseamnă că el a cunoscut foarte bine limbile clasice, limba greacă, limba slavonă – pentru că era limba vremii -, poate și limba latină. Deci a avut o pregătire temeinică pe care și-a cultivat-o în timp. În 1618, deci la o vârstă destul de tânără, el a tradus lucrarea celebră a Sfântului Ioan Scărarul – „Scara”, deci o carte de duhovnicie. Datorită calităților sale, mai cu seamă intelectuale, dar și teologice, datorită vieții sale duhovnicești, el a fost remarcat încă din tinerețe, în sensul că până și domnitorul țării, evlaviosul Miron Barnovsky, mare ctitor de biserici și mănăstiri îl va alege duhovnic al său”, a precizat părintele profesor universitar Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iași.