Sfântul Ierarh Spiridon – „un model de credință, de împlinire a poruncilor”

Sâmbătă, 12 decembrie 2009, Biserica „Sfântul Spiridon – Nou” din Capitală și-a serbat hramul. Cu această ocazie, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori ai Catedralei, a săvârșit Sfânta Liturghie, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

În cuvântul său, Preasfinția Sa a vorbit despre personalitatea Sfântului din cetatea Trimitundei, accentuând latura sa de apărător al dreptei credințe, de tămăduitor, făcător de minuni, apoi pe cea de ierarh milostiv care s-a îngrijit îndeaproape de turma sa cuvântătoare. Minunile pe care le-a făcut pentru a hrăni pe cei aflați în nevoie l-au făcut cunoscut și iubit în cetatea unde a fost mai întâi păstor de oi, iar după aceea de oameni. PS Varsanufie l-a asemănat în cuvântul său pe Sfântul Ierarh Spiridon, cel cu suflet bun, cu David, prin iubirea cea mare pe care a avut-o către Dumnezeu, cu Iacov, prin bărbăția credinței lui, și cu Avraam, prin iubirea față de străini. Dar nu doar atât, ci Sfântul Spiridon, prin faptele sale s-a asemuit proorocilor Ilie și Elisei care au înviat oameni din morți. Ca mărturisitor al dreptei credințe, prezența Sfântului Spiridon în rândul celor 318 Sfinți Părinți prezenți la Sinodul I Ecumenic convocat de împăratul Constantin cel Mare a avut un aport solid la stabilirea dreptei credințe. „Sfântul Ierarh Spiridon rămâne pentru fiecare din noi un model de credință, de împlinire a poruncilor prin săvârșirea faptelor bune și un model de păstrare a dreptei credințe și a mărturisirii ei. Ziua aceasta este una plină de bucurie pentru cei veniți la praznicul de acum, pentru că ei au șansa de a cinsti o părticică din moaștele Sfântului Spiridon aflate aici”, a spus în concluzie Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a hirotonit preot pe diac. Adrian Ioniță, pentru parohia „Adormirea Maicii Domnului”, din comuna Moara Săracă, județul Ilfov, iar pe Alexandru Anghel, diacon, pentru parohia Canela, din comuna Moara Vlăsiei, același județ.

La sfârșitul slujbei, PS Varsanufie a acordat, din partea PF Patriarh Daniel, diploma de onoare „Sfântul Vasile cel Mare” părintelui protoiereu Vasile Dumitru, de la Protoieria I Capitală, iar părintelui Paul Lepădatu, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mercurie”, diploma de onoare, „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României”. În plus, aceștia au primit și câte o icoană cu Sfântul Ierarh Spiridon. Menționăm că cele două distincții au fost oferite în semn de recunoștință pentru ajutorul pe care l-au dat finalizării lucrărilor la Centrul Social „Casa Spiridonia” al parohiei „Sfântul Spiridon – Nou”.

Biserica „Sfântul Spiridon – Nou”, situată pe vechea arteră Podul Șerban Vodă, la mică distanță de Piața Unirii, a fost construită între anii 1852-1858 și sfințită în 1860 de mitropolitul Nifon. Pictată de maestrul Gheorghe Tattarescu, în stil renascentist, biserica este cea mai mare din Capitală, păstrând de un veac și jumătate în mare parte arhitectura originală. De această biserică se leagă numele mai multor arhierei care au primit taina hirotoniei aici. Paraclis patriarhal și Catedrală mitropolitană, socotită a doua în ordine ierarhică după Catedrala patriarhală, Biserica „Sfântul Spiridon” deține o părticică din moaștele sfântului ocrotitor, ajunse aici după dărâmarea în timpul comuniștilor a Bisericii „Sfântul Spiridon – Vechi”, unde se aflau mai înainte. (A.P.)

Sâmbătă, 12 decembrie 2009, Biserica „Sfântul Spiridon” din Craiova și-a serbat ocrotitorul. Cu această ocazie câteva sute de credincioși au participat la slujba săvârșită de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Craiovei a vorbit celor prezenți despre faptele minunate care au făcut din viața Sfântului Spiridon un model pentru viața fiecărui creștin în parte: „Viața Sfântului Spiridon este viața pe care Scriptura ne-o arată ca adevărată, deci adevărul Scripturii se împlinește în viața Sfântului Spiridon. Dacă citim viața Sfântului nu vom vedea altceva decât Sfânta Scriptură, adică cuvântul lui Dumnezeu, iar dacă citim cuvântul lui Dumnezeu și ne uităm la icoana Sfântului Spiridon, vom vedea împlinirea Evangheliei, ceea ce înseamnă că Evanghelia este adevărată pentru că Sfântul a împlinit-o și toți sfinții o împlinesc. Nu sunt cuvinte filosofice, nu sunt silogisme, nu sunt învățături ale înțelepților, ci sunt pilde de viață duhovnicească și spirituală, sunt adevăruri pe care noi, de aici, din Biserică, le luăm și le păstrăm în cămara sufletului nostru, le păstrăm cu multă atenție și de acolo luăm, ca pe medicamente, picătură cu picătură”.

Comentarii Facebook


Știri recente