Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu a fost prăznuit pentru prima oară astăzi

La Mănăstirea Secu din județul Neamț au avut loc astăzi, 30 august, mai multe evenimente religioase deosebite. Pentru prima dată, a fost prăznuit Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, în calendarul creștin ortodox fiind trecut, astăzi, și Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Slujba Sfintei Litutghii a fost oficiată de Înaltpresfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Epsicop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

Sfântul Ierah Ioan de la Râșca a trăit în secolul al XVII-lea, fiind ucenicul Sfinților Mitropoliți Varlaam și Dosoftei ai Moldovei. Alături de alți 8 cuvioși nemțeni, Sfântul Ierah Ioan de la Râșca a fost canonizat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5-7 martie anul acesta.

Sfântul Ierarh Varlaam s-a născut în jurul anului 1590 și a păstorit Mitropolia Moldovei între anii 1632-1653. În data de 12 februarie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înscris în rândul sfinților pe învățatul Mitropolit Varlaam al Moldovei, cu zi de pomenire 30 august.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente