Sfântul Ierarh Calinic în mijlocul monahilor din Oltenia

Monahismul din Oltenia a îmbrăcat săptămâna aceasta haine de sărbătoare. Mii de credincioși au venit la rugăciune în Mănăstirile Frăsinei și Lainici cu ocazia aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Zilele de marți, miercuri și joi au avut o rezonanță cu totul aparte în viața monahismului din Oltenia. Pentru prima dată după 162 de ani de la instalarea sa în scaunul de arhiereu al Episcopiei Râmnicului și Noului Severin, Sfântul Calinic de la Cernica a vizitat mănăstirile Frăsinei, Bistrița și Lainici. De data aceasta, prezența sfințitoare a marelui ierarh în mijlocul eparhiei sale se leagă de procesiunea organizată cu racla sfintelor sale moaște, pe perioada 28 aprilie – 5 mai.

Sfântul Calinic, ‘darul cel mai de preț’ al Frăsineiului

După pelerinajele de la Craiova (28-30 aprilie) și Râmnicu Vâlcea (30 aprilie – 1 mai), delegația condusă de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a poposit la Mănăstirea Frăsinei, ctitoria sfântului ierarh. Racla cu sfintele moaște a fost primită în mijlocul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ de întreaga obște a mănăstirii, marți seara. După Polihroniu, IPS Irineu și-a exprimat bucuria de a fi prezent, alături de racla moaștelor Sfântului Calinic, în mănăstirea sa de metanie. ‘Dacă ar fi să dăm o definiție rugăciunii, cred că cea mai potrivită ar fi: ‘Bucurie, lacrimi de bucurie!’. Acestea sunt sentimentele pe care le trăiesc în momentul acesta ca viețuitor al acestei mănăstiri, ca unul care a trăit alături de părinți sub oblăduirea Sfântului Ierarh Calinic. Noi, aici, la Frăsinei, nu aveam alți părinți decât pe el și nici duhovnici iscusiți nu căutam pentru că rânduiala pe care ne-a lăsat-o sfântul ne era deopotrivă și duhovnic, și părinte, ne era călăuză în toate activitățile noastre. Dacă cineva ne-ar fi întrebat ce avem mai de preț la Frăsinei, nu puteam spune decât că pe Sfântul Calinic. Aceasta este convingerea și crezul pe care îl avem ca unii care am fost și suntem marcați de prezența și ocrotirea duhovnicească a Sfântului nostru Părinte. A trăi aici, în ctitoria Sfântului Calinic, este deopotrivă o mare bucurie duhovnicească, dar și un angajament pe măsură, ce necesită devotament total rânduielilor călugărești și nevoințelor pe care el însuși ni le-a lăsat ca moștenire neprețuită peste veacuri’, a spus Mitropolitul Olteniei.

După rânduiala liturgică, statornicită de Sfântul Calinic în concordanță cu tipiconul athonit, a fost oficiată mai întâi Vecernia Mică, urmată de slujba Provegherii (Vecernia Mare unită cu Litia, Utrenia și Ceasurile). Pe durata acestei perioade, racla cu moaștele sfântului a rămas spre închinare în mijlocul sfântului lăcaș.

Sfântă Liturghie cu 12 arhierei

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată în poienița din vecinătatea bisericii de către Mitropolitul Irineu, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Au participat: Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Părintele stareț, arhimandritul Neonil, a ținut să mulțumească în numele întregii obști pentru bucuria duhovnicească a prezenței moaștelor Sfântului Ierarh în Mănăstirea Frăsinei: ‘Astăzi trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit de acest mare dar ca Sfântul Calinic, ctitorul sfintei noastre mănăstiri, să ne viziteze după 150 de ani de la zidirea acestui sfânt așezământ. Pentru noi este un moment de mișcare sufletească până la lacrimi. Întreaga noastră bucurie i-o datorăm Părintelui Ceresc pentru că numai El le rânduiește pe toate’.

Spre amintirea acestei zile, IPS Irineu a înmânat mănăstirii o icoană pictată pe lemn cu chipul Sfântului Calinic și al Sfântului Irodion de la Lainici. De asemenea, PS Varsanufie a oferit obștii o broderie și o icoană a sfântului, ca dar din partea Preafericitului Patriarh Daniel. La plecare, racla cu sfintele moaște a fost purtată în procesiune împrejurul bisericii. Pe drum spre Lainici, delegația s-a oprit pentru o jumătate de ceas la Mănăstirea vâlceană Bistrița. Aici, sfintele moaște au fost așezate în biserică, alături de moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, pentru a fi cinstite de viețuitoarele mănăstirii.

Comuniunea dintre ucenic și duhovnic la Lainici

Spre seară, delegația a ajuns de la Frăsinei spre Mănăstirea Lainici, luând parte la hramul Sfântului Cuvios Irodion, ucenicul și duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic. După slujba de Te Deum, racla cu moaștele Sfântului Calinic a fost așezată în fața bisericii celei mari, într-un frumos baldachin, alături de moaștele Sfântului Irodion. S-a oficiat Vecernia Mare (la care au participat: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și PS Iustin Sigheteanul, Episcop-vicar al Maramureșului și Sătmarului), urmată de slujba Privegherii. A doua zi, joi, 3 mai, la Sfânta Liturghie, soborul de arhierei a fost întregit de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Programul liturgic s-a finalizat prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, după care racla a fost purtată spre Turnu Severin, unde va rămâne până astăzi, până după Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente