Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica va fi pomenit în Biserica Ortodoxă

Duminică, 11 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl va pomeni pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Născut în București pe 7 octombrie 1787, Sfântul intră la vârsta de 20 de ani în obștea Mănăstirii Cernica. În anul 1818, la numai 30 de ani, Sfântul Calinic a fost ales stareț al Mănăstirii Cernica.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, preot doctor Florin Șerbănescu, consilier patriarhal: „Ca stareț al Cernicăi, Sfântul Calinic a rămas timp de treizeci și unu de ani până în 1850. Sfântul Calinic s-a ocupat de construirea unei noi Biserici cu hramul ‘Sântul Gheorghe’ în ostrovul numit până astăzi ‘Sfântul Gheorghe’. S-a ocupat foarte mult de continuarea tradiției starețului Gheorghe, a orânduielii starețului Gheorghe, el însuși elaborând spre sfârșitul stăreției sale, acolo în 1846, un manuscris, între alte lucruri pe care le-a lăsat scrise de mâna sa binecuvântată, o rânduială a vieții de obște”.

Recunoscut din timpul vieții pentru traiul său duhovnicesc, Sfântul și-a prevăzut dinainte ziua mutării la Domnul, la 11 aprilie 1868.

Cinstitele moaște ale Sfântului Calinic se află la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în toamna anului 1955, rânduind ziua de pomenire pe 11 aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente